Nieuws

Zelf zien: unieke Romeinse grafvondsten

Zo heeft het grafveld er misschien wel uitgezien
Een unieke ontdekking van Nationaal belang, noemen ze het. Archeologen waren dolenthousiast toen ze een compleet Romeins grafveld vonden in de grond waar de doortrekking van de A15 gepland is. De topstukken zijn het laatste weekeinde van april gratis te bewonderen in Bemmel. © Rijkswaterstaat
BEMMEL - Een unieke ontdekking van Nationaal belang, noemen ze het. Archeologen waren dolenthousiast toen ze een compleet Romeins grafveld vonden in de grond waar de doortrekking van de A15 gepland is. De topstukken zijn het laatste weekeinde van april gratis te bewonderen in Bemmel.
De ene na de andere vondst haalden de archeologen naar boven. Tot ze ruim 7000 objecten uit de grond hadden gevist. De omvang en compleetheid van het grafveld de tweede en derde eeuw na Christus en de soorten, diversiteit, hoeveelheid en kwaliteit van de graven en grafgiften zijn uniek voor Nederland.

Topstukken

In het grafveld zijn veel luxe grafgiften gevonden, zoals geïmporteerd, geverfd aardewerken serviesgoed bestaande uit kruiken, kannen, borden, drinkbekers en olielampjes. Daarnaast is tafelwaar gevonden bestaande uit glazen flessen en een glazen kom, maar ook versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen.
Wie de topstukken met eigen ogen wil zien vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 april welkom in Cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Aanwezige archeologen vertellen tussen 10:00 en 16:00 de verhalen die achter de vondsten schuil gaan. De toegang is gratis.

Over het grafveld rijden vanaf 2021

Het Rijk en provincie Gelderland gaan de A15 twaalf kilometer doortrekken en aansluiten op de A12. Zo ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Verkeer kan naar verwachting op zijn vroegst vanaf 2021 voor het eerst over de nieuwe weg rijden.
Kijk hier naar een reportage over de eerste presentatie van de vondsten:
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl