Nieuws

Eendenslachter slacht te veel eenden: gemeente dreigt met boete

Eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo moet vóór 4 mei stoppen met het slachten van te veel eenden. Gaat het bedrijf hier toch mee door, dan krijgt het van de gemeente een boete van 15.000 euro per week (met een maximum van 60.000 euro). Het bedrijf riskeert een hogere last onder dwangsom als het ook daarna te veel eenden blijft slachten. © Google Streetview
ERMELO - Eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo moet vóór 4 mei stoppen met het slachten van te veel eenden. Gaat het bedrijf hier toch mee door, dan krijgt het van de gemeente een boete van 15.000 euro per week (met een maximum van 60.000 euro). Het bedrijf riskeert een hogere last onder dwangsom als het ook daarna te veel eenden blijft slachten.
Tomassen houdt zich volgens de gemeente al anderhalf jaar niet aan de vergunning, onder meer op het gebied van de aantallen eenden die mogen worden geslacht. Bij vijf controles in 2016, 2017 en 2018 zijn overtredingen vastgesteld.

3000 eenden te veel per dag

Het bedrijf heeft een vergunning voor het slachten van 31.500 eenden per dag. In oktober en december vorig jaar werden er ruim 3000 meer per dag geslacht. Bovendien slacht het bedrijf tussen 6.00 en 18.00 uur, terwijl dat volgens de vergunning tussen 7.00 en 16.00 uur mag.
Tomassen schroefde de productie op na de overname van VSE in Harderwijk. Tomassen is nu de enige eendenslachter in Nederland. 

Eenden geschopt

Tomassen kwam vorig jaar negatief in het nieuws door een filmpje van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Op undercoverbeelden vanuit een stal in Hierden van een bedrijf dat onder Tomassen valt, is te zien dat eenden die op de grond liggen worden geschopt.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl