Nieuws

Ede wil van stenen tuinen af: 'Ik ben de sjaak'

EDE - Tuinen die helemaal vol liggen met stenen, dat kan echt niet meer. Tenminste, dat vinden ze in Ede. Zaterdagmiddag werd het startschot gegeven voor 'Steenbreek', een initiatief voor groenere tuinen.
Een tuin met veel planten en struiken is namelijk veel beter voor de biodiversiteit en de afvoer van water. 'Bij hevige regenbuien kan het water nergens heen. Dan klaagt iedereen dat het water op straat staat. Ja, dat had in uw tuin kunnen zakken als er geen tegels lagen', aldus wethouder Leon Meijer.

Langs de deuren

Een kerngroep van burgers moet Steenbreek gaan uitbouwen. Die groep gaat bijvoorbeeld langs de deuren om mensen op hun versteende tuin te wijzen. Want uiteindelijk is het iets wat burgers zelf moeten doen, op hun eigen grond. De gemeente Ede probeert waar mogelijk ook in de openbare ruimte de boel te vergroenen, en faciliteert en steunt de kerngroep.
De Edese politiek stemde vorig jaar in om zich aan te sluiten bij Operatie Steenbreek, dat al in meer gemeenten loopt. Bij het plaatselijke tuincentrum waren zaterdag de eerste enthousiastelingen te vinden. 'We hebben nu alleen maar beton en willen veel meer planten en groen', vertelt een vrouw. 'Ik ben de sjaak. Ik vrees met grote vrezen', voegt haar man daaraan toe. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl