Gemeente Nijmegen

Eerste hulp bij aanslagen: training voor medici

Artsen en verpleegkundigen in het Radboudumc in Nijmegen hebben woensdag een training gekregen hoe om te gaan met slachtoffers van aanslagen of zeer grote ongelukken.
NIJMEGEN - Artsen en verpleegkundigen in het Radboudumc in Nijmegen hebben woensdag een training gekregen hoe om te gaan met slachtoffers van aanslagen of zeer grote ongelukken.
Het gaat om een vrij nieuwe methode en het Radboudumc is het eerste Gelderse ziekenhuis dat eraan meedoet. Het VUmc ging het Nijmeegse ziekenhuis voor.
Er deden ruim twintig mensen aan de cursus mee, onder meer studenten, medewerkers van de spoedeisende hulp, artsen (in opleiding) en verpleegkundigen.
Eerste hulp bij aanslagen: training voor medici
Bij de methode is de aandacht gericht op het zo snel mogelijk stelpen van ernstig bloedverlies. Dat kan met drie vaardigheden. Door dat meteen te doen, worden levens gered. De cursus is ontwikkeld naar Amerikaans voorbeeld door Leo Geeraedts, traumachirurg in VUmc en specialist op het gebied van bloedverlies en shock. 
Behalve de cursus behelst 'Stop de bloeding - red een leven' ook een voorlichtingscampagne en willen de initiatiefnemers dat iedereen materiaal beschikbaar krijgt om een bloeding te stelpen. De cursisten moesten bij henzelf en elkaar tourniquets aanbrengen, waardoor een slagaderlijke bloeding kan worden afgebonden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!