Nieuws

Waarschuwingen en ontslag in Gelderse ziekenhuizen om inkijken medisch dossier

In de afgelopen tien jaar zijn er twee keer medewerkers ontslagen bij het Rijnstate Ziekenhuis vanwege het ongeoorloofd inzien van een medisch dossier. Ook zijn bij alle ziekenhuizen waarschuwingen uitgedeeld. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland bij de Gelderse ziekenhuizen. © ANP
ARNHEM - In de afgelopen tien jaar zijn er twee keer medewerkers ontslagen bij het Rijnstate Ziekenhuis vanwege het ongeoorloofd inzien van een medisch dossier. Ook zijn bij alle ziekenhuizen waarschuwingen uitgedeeld. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland bij de Gelderse ziekenhuizen.
De ontslagen medewerkers keken vanuit persoonlijke overwegingen in het dossier van iemand die ze kenden. Verder wil het ziekenhuis er, in verband met de privacy van die medewerkers, niet op ingaan.

'Leg maar uit'

Ontslag is het zwaarste middel. Het is in Rijnstate in de tien jaar dat ze het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) hebben pas twee keer ingezet.
De tekst gaat verder onder de video.
Waarschuwingen en ontslag in Gelderse ziekenhuizen om inkijken medisch dossier
Een woordvoerder: 'Mensen die de regels niet volgen krijgen de kans om uit te leggen waarom ze in het dossier hebben gekeken. Kunnen ze dat niet voldoende uitleggen, dan volgt dus ontslag. Daarmee laten we ook aan andere medewerkers zien: dit tolereren we niet.'
Bij de andere ziekenhuizen is nooit iemand ontslagen. Wel zijn er in alle ziekenhuizen wel eens waarschuwingen uitgedeeld voor het neuzen in dossiers waar medewerkers niks te zoeken hadden.

Monitoring

Bijna alle ziekenhuizen werken inmiddels met een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) waar in principe alleen zorgverleners toegang tot hebben die een behandelrelatie hebben met de patiënt. Er wordt automatisch geregistreerd wie er in het dossier kijkt.
Bij de meeste ziekenhuizen wordt steekproefsgewijs gekeken of daar misbruik van is gemaakt. 'Als een patiënt daarom vraagt of er vermoedens zijn dat het risico van privacyschending groter is - zoals bij Barbie - dan wordt er gemonitord', zegt de woordvoerder van het Radboudumc. 

Bekende Vlaming

BN'ers hebben in de meeste ziekenhuizen geen aparte status. Alleen in Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk hebben ze een VIP-status waarbij mensen geanonimiseerd kunnen worden opgenomen onder een gefingeerde naam en nummer.
'Zo hebben we een dakloze Belg gehad die een zekere bekendheid had. Het kwam naar buiten dat hij bij ons zat, maar zijn identiteit bleef geheim. Het kwam pas naar buiten toen hij naar een zorginstelling in Amsterdam ging.' 
Dagblad De Stentor ontdekte toen dat het ging om een bekende Vlaming die mee had gedaan aan SBS-programma 'De nieuwe Uri Geller?'

Dwingende reden

Bij het Radboudumc in Nijmegen en Gelre ziekenhuizen Zutphen kunnen BN'ers wel een vertrouwelijke status krijgen, waarbij hun profiel extra afgeschermd is. Bij De Gelderse Vallei in Ede hebben ze een zogenoemd schuilnaamprotocol. Daarbij wordt iemand onder een schuilnaam opgenomen.
De woordvoerder: 'Dat gebeurt bij ons alleen als er zeer dwingende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld als iemand bedreigd wordt, of is mishandeld. Alleen een BN-status is voor ons geen reden, want de privacy moet voor iedereen gegarandeerd zijn.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl