Nieuws

Zware straffen voor daders dubbele cafémoord

ARNHEM - De rechtbank heeft de broers Björn en Gjordan D. veroordeeld voor het doodschieten van twee andere broers bij een schietpartij in mei 2016 in café Istanbul in Nijmegen.
De 43-jarige broer krijgt een gevangenisstraf van 16 jaar en zijn 38-jarige broer een gevangenisstraf van 15 jaar. De officier van justitie had gevangenisstraffen van 17 en 15 jaar geëist.

22 schoten

Volgens de rechtbank is bewezen dat de daders in de nacht van 9 op 10 mei 2016 de Marokkaanse broers Najim en Othman E. hebben doodgeschoten. Gezamenlijk zouden ze 22 schoten hebben afgevuurd, waarvan 18 de slachtoffers hebben geraakt. Het zou vermoedelijk gaan om een ruzie om drugs

Beroep op zelfverdediging

De oudste broer bekende de twee slachtoffers te hebben doodgeschoten, maar deed een beroep op zelfverdediging. Hij bracht zelf een wapen mee naar het café en verklaarde dat één van de andere broers begon met schieten. Volgens de rechtbank was er geen sprake van een situatie waarin de man zichzelf of anderen mocht verdedigen. 

Ontkenning

De jongste broer ontkende te hebben geschoten. Op basis van forensisch bewijs en een verklaring die in een undercoveractie is afgelegd door de derde verdachte, oordeelt de rechtbank dat ook deze man de twee mannen tijdens de schietpartij heeft doodgeschoten.

Straf voor wegmaken camerabeelden

Van een deel van de schietpartij waren camerabeelden. Die werden uiteindelijk opgevist uit het Maas-Waalkanaal. De rechtbank veroordeelt een 33-jarige man voor het wegmaken van die beelden. Hij krijgt een gevangenisstraf van 6 maanden.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl