Nieuws

UPDATE: Taakstraffen voor mishandeling Arnhemse homo's

Ronnie (links) en Jasper.
Vier Arnhemse jongens zijn veroordeeld tot taakstraffen van 80 en 160 uur voor de mishandeling van Jasper en Ronnie Vernes-Sewratan in Arnhem. Dat is minder dan de eis van het OM. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vier Arnhemse jongens zijn veroordeeld tot taakstraffen van 80 en 160 uur voor de mishandeling van Jasper en Ronnie Vernes-Sewratan in Arnhem. Dat is minder dan de eis van het OM.
De minderjarige jongens, van 15 tot 17, staan april vorig jaar om vier uur 's nachts op de Mandelabrug als Jasper en Ronnie Vernes-Sewratan langslopen. Er wordt over en weer gescholden, waarna de mannen doorlopen. Een van de jongens fietst achter de mannen aan en zoekt opnieuw de confrontatie. Hij wordt weggeduwd, waarna een vechtpartij ontstaat tussen de jongens en de mannen.
De mishandeling leidde zowel in binnen- als buitenland tot veel verontwaardiging, omdat de mannen zeiden dat ze in elkaar werden geslagen omdat ze homo zijn. Jasper en Ronnie zeiden dat ze hand in hand liepen. Bekende en onbekende mensen lieten zich na de mishandeling demonstratief hand in hand fotograferen.
De tekst gaat verder onder de reportage
Taakstraffen voor mishandeling Arnhemse homo's

Geen homohaat

Voor de rechter staat niet vast dat de ruzie is ontstaan omdat de mannen homoseksueel zijn. De groep was er volgens de rechtbank niet doelbewust op uit om ruzie te zoeken met homo's en deze in elkaar te slaan. Wel vindt de rechter het aannemelijk dat de jongens hebben gescholden met woorden als 'homo' en 'flikker'. 
Ronnie raakte door de mishandeling zijn voortanden kwijt. Hij zei dat een jongen ze er met een betonschaar uit had geslagen. Volgens de rechter is daar onvoldoende bewijs voor. De jongen die sloeg is een geoefend kickbokser en zegt keihard met zijn vuist te hebben geslagen.
Ook vraagt de rechtbank zich af wat de vier jongens op dat tijdstip buiten op straat deden met een betonschaar. De jongens waren van plan fietsen te stelen en hadden aan hun ouders vertelt bij elkaar te logeren. Geen van de ouders wist dus waar de jongens waren.

Zinloos openlijk geweld

De rechtbank spreekt van zinloos openlijk geweld en de gevolgen ernstig. Daarom legt de rechtbank drie jongens een taakstraf op van 80 uur. De jongen die Ronnie sloeg waardoor hij vijf tanden verloor, krijgt een werkstraf van 160 uur. De rechter neemt mee dat de jongens geen strafblad hebben en er volgens de Raad voor de Kinderbescherming geen grote zorgen over hen waren. Ook hebben de jongens het afgelopen jaar laten zien dat ze van dit voorval hebben geleerd.
Verslaggever Annemieke Schakelaar volgt voor ons de zaak, luister hier naar haar verslag vanuit de rechtzaal op radio Gelderland.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl