Nieuws

Mestverwerker Kapel Avezaath moet stoppen, omwonenden blij

De voormalige varkenshouderij Orgamebo moet stoppen met mestverwerking aan de Burensestraat in Kapel Avezaath. De provincie zal de mestverwerking niet langer gedogen en weigert de aangevraagde omgevingsvergunning, nu de gemeenteraad van Buren daar niet mee instemt. © Pixabay
KAPEL AVEZAATH BUREN - De voormalige varkenshouderij Orgamebo moet stoppen met mestverwerking aan de Burensestraat in Kapel Avezaath. De provincie zal de mestverwerking niet langer gedogen en weigert de aangevraagde omgevingsvergunning, nu de gemeenteraad van Buren daar niet mee instemt.
Te veel vrachtwagenbewegingen, te veel kosten voor de gemeente en inwoners om de weg te onderhouden en te veel milieubelasting: de raad vindt dat een mestverwerker niet past aan de Burensestraat en besloot vorige maand dan ook om geen 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven. Zonder die verklaring kan de vergunning niet worden verleend. 

'Het stinkt als een dolle'

Ook hadden omwonenden geklaagd over stankoverlast. Voor hen is het goed nieuws dat Orgamebo moet stoppen met de mestverwerking op de huidige plek. 'Het stinkt als een dolle, een mestverwerker past niet in een woonomgeving. We zijn dan ook blij dat de vergunning niet wordt verleend. Voor Willem en Elien Bos, de eigenaren van Orgamebo, is het een persoonlijk drama. Maar zij hebben doelbewust het risico genomen zonder vergunning met de mestverwerking te beginnen', zegt omwonende Jos Oosters.

Begonnen zonder vergunning

Het bedrijf diende de aanvraag voor een omgevingsvergunning en een gedoogverzoek in maart vorig jaar in. Dat gebeurde nadat de provincie een last onder dwangsom had opgelegd, omdat Orgamebo zonder vergunning mest verwerkte. Ook pasten de activiteiten niet in het bestemmingsplan. In afwachting van het besluit van de gemeenteraad van Buren, gedoogden Gedeputeerde Staten de mestverwerking sinds mei 2017. Daar komt dus nu een eind aan. Het is nog niet duidelijk wanneer de activiteiten moeten zijn stilgelegd.
De familie Bos van Orgamebo is onaangenaam verrast: 'Voor ons is het nog lang niet klaar. Op dit moment hebben we schriftelijk nog niets ontvangen, de procedure is zeker nog niet ten einde. We hebben een advocaat ingeschakeld, die aanknopingspunten ziet om de besluiten aan te vechten. Wij willen de buurt niet tot last zijn, maar zijn niet van plan ons hier bij neer te leggen.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl