Gemeente Arnhem

HAN: 'Kwakopleidingen' wel van toegevoegde waarde

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) vindt de 'kwak-opleidingen' die het aanbiedt wel zeker van toegevoegde waarde voor hun studenten en vakgebied. De HAN reageert daarmee op uitlatingen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij die drie opleidingen omdoopte tot 'kwak-opleidingen'. © google streetview
ARNHEM - De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) vindt de 'kwak-opleidingen' die het aanbiedt wel zeker van toegevoegde waarde voor hun studenten en vakgebied. De HAN reageert daarmee op uitlatingen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij die drie opleidingen omdoopte tot 'kwak-opleidingen'.
De Vereniging tegen de Kwakzalverij wil dat de HAN stopt met de opleidingen Neurolinguïstisch Programmeren (NLP), Manuele therapie en Complementaire Verpleegkunde. Maar dat is de hogeschool niet van plan. Ze kunnen zich niet vinden in de kritiek dat de opleidingen 'eufemismen zijn voor kwakzalverij'. Een woordvoerder van de HAN laat weten dat de opleidingen juist in samenwerking met het betreffende werkveld worden samengesteld en gebaseerd op relevante actuele wetenschappelijke inzichten.
En vooral dat laatste is iets wat de Vereniging tegen de Kwakzalverij bestrijdt. Volgens de vereniging is nooit wetenschappelijk aangetoond dat NLP werkt. Ook vinden zij dat 'manuele therapie op wetenschappelijke gronden al jaren geleden ten grave is gedragen.' 
De HAN wil hier verder niet op ingaan. Zij zeggen een andere kijk en visie te hebben. Voor inhoudelijke discussies over de wetenschappelijke aantoonbaarheid van de vakgebieden verwijzen zij naar de verschillende beroepsverenigingen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl