Onderwijs

HAN biedt kwak-opleidingen aan, zegt Vereniging tegen de Kwakzalverij

De HAN in Nijmegen.
De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft z'n pijlen gericht op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Die zou zich volgens de vereniging schuldig maken aan kwakzalverij door 'kwak-opleidingen' aan te bieden. © Google Street View
ARNHEM - De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft z'n pijlen gericht op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Die zou zich volgens de vereniging schuldig maken aan kwakzalverij door 'kwak-opleidingen' aan te bieden.
Opleidingen als Neurolinguïstisch Programmeren (NLP), Manuele therapie en Complementaire Verpleegkunde zijn alle drie 'kwakopleidingen' om diverse redenen, vindt de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Ze vindt het schandelijk dat de opleidingen met publiek geld worden gefinancierd.
De HAN biedt een minor aan in NLP, een niet-reguliere techniek om onder meer aan je persoonlijkheid te werken. Of NLP werkt, is nooit wetenschappelijk aangetoond.
'Ook verleidt de HAN verpleegkundigen die al een BIG-registratie hebben, of personen in opleiding daartoe (die al bijna geregistreerd zijn), met een studie Verpleegkundige Complementaire Zorg. Complementair en alternatief zijn, zoals bekend, eufemismen voor kwakzalverij', aldus de Vereniging tegen de Kwakzalverij. 
Een andere opleiding die als kwakopleiding wordt gezien, is de mastergraad in manuele therapie. Volgens de vereniging is 'manuele therapie op wetenschappelijke gronden al jaren geleden ten grave gedragen en houdt de HAN-opleiding Musculoskeletale Revalidatie deze hersendode behandelvorm nog aan de beademing'.
De HAN was niet bereikbaar voor commentaar.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl