Nieuws

Bezwaren tegen bouw windpark Angerlo verworpen

ANGERLO - De bouw van windpark Bijvanck bij Angerlo kan doorgaan. De Raad van State heeft de bezwaren tegen de komst van vier windturbines ten zuiden van het dorp verworpen. Omwonenden willen geen windmolens in hun buurt, omdat ze bang voor geluids-, trillings- en schaduwoverlast.
Dat zou hun woongenot aantasten. Ook vreest een paardenhoudster dat haar dieren gezondheidsrisico's lopen door laagfrequent geluid en trillingen. Verder had het gemeentebestuur van Montferland beroep aangetekend tegen het plan dat de provincie Gelderland heeft vastgesteld en de vergunning die voor de bouw is verleend. Het college is bang voor aantasting van het leefklimaat door de windturbines, die op korte afstand van de gemeente worden gebouwd.

Alle bezwaren van tafel

Alle bezwaren zijn van tafel geveegd. Zo blijkt uit akoestisch onderzoek dat alle woningen in de omgeving voldoen aan de gestelde geluidsnorm. Ook is er geen wetenschappelijk bewijs voor gezondheidsproblemen bij paarden door (laagfrequent) geluid.
De provincie is tevreden met de uitspraak en is blij dat er nu duidelijkheid is, na 'een lang traject dat in 2012 begonnen is' 'De door ons genomen besluiten zijn in stand gebleven, op een klein detail in de planregels in het inpassingsplan na.' Dat wordt aangepast en heeft verder geen gevolgen voor het plan.

'Bouw in 2019 van start'

Initiatiefnemer Raedthuys Pure Energie kan nu starten met de voorbereidingen van de bouw. Het bedrijf schat in halverwege 2019 te kunnen beginnen met het neerzetten van het windpark. De windmolens worden maximaal 185 meter hoog, met wieken van 50 tot 61 meter lang. Naar verwachting gaan de vier turbines 37 miljoen kilowatt energie per jaar opwekken.

'Niet zien aankomen'

'We hadden dit niet aan zien komen', zegt Jan Jaap Tiemersma namens de buurt. 'Alle, maar dan ook al ons bezwaren zijn van tafel geveegd. Wind lijkt een streepje voor te hebben op dit moment'.  Ook de gemeente Zevenaar heeft de uitspraak met gemengde gevoelens gelezen. 'We hebben een nieuwe werkelijkheid. Wij blijven vinden dat de plek niet goed is, maar de uitspraak van de Raad van State is duidelijk', aldus Hans Winters, wethouder Ruimtelijke Ordening. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!