Instellingen

Hoe krijg je die goudvissen uit de Jansbeek? Rob verwacht dat 500 man hem komt helpen

De Sint Jansbeek in Arnhem.
Rob Garritsen, die in januari met wat vrienden 11 goudvissen uitzette in de Arnhemse Sint Jansbeek, wil er op ludieke wijze voor zorgen dat ze weer uit de beek verdwijnen. Hij verwacht dat zeker 500 mensen hem daarbij komen helpen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Rob Garritsen, die in januari met wat vrienden 11 goudvissen uitzette in de Arnhemse Sint Jansbeek, wil er op ludieke wijze voor zorgen dat ze weer uit de beek verdwijnen. Hij verwacht dat zeker 500 mensen hem daarbij komen helpen.
Een week geleden kreeg Rob te horen dat de goudvissen voor 9 april weg moeten zijn. Anders gaat de overheid dat voor hem doen, maar wel op zijn kosten.

'Het wordt heel gezellig'

De Arnhemmer maakt zich er geen zorgen over. Hij vertelt aan Omroep Gelderland dat hij komende zondag met een schepnetje bij de beek gaat staan. In een evenement op de Facebookpagina 'Arnhem mijn stad' nodigt hij mensen uit om die dag om 12.00 uur te verzamelen bij de Vitessebrug over de Sint Jansbeek.
Rob verwacht dat mensen hem massaal komen helpen. 'Het wordt hartstikke lekker weer, dus als iedereen een picknickkleedje meeneemt, wordt het heel gezellig.' 

Huidige visstand wordt bedreigd

De goudvissen moeten eruit omdat ze hier van nature niet voorkomen en de huidige visstand kunnen bedreigen. De Jansbeek staat namelijk in verbinding met de Nederrijn en de Rijn. Goudvisseneitjes kunnen via een raster in de rivieren terechtkomen.
Volgens het waterschap Rijn en IJssel is het waarschijnlijk dat de goudvissen daar gaan kruisen met bijvoorbeeld kroeskarpers. 'Dat kan gevaarlijk zijn voor de kroeskarpers omdat die dan een beetje een oranje gloed krijgen en zich dan minder goed kunnen verstoppen voor prooidieren', legt een woordvoerder van het waterschap uit.

Rob heeft ze niet zelf losgelaten

Rob Garritsen zegt zelf trouwens dat hij geen vissen in het water heeft losgelaten, maar dat hij er wel bij was toen het gebeurde. Ook heeft hij kort nadat bekend werd dat er goudvissen in de Jansbeek zwommen, zelf op sociale media gezegd dat hij de initiatiefnemer is en dat hij ook de gevolgen zou dragen, als die er zouden zijn.
Rob Garritsen, die in januari met wat vrienden 11 goudvissen uitzette in de Arnhemse Sint Jansbeek, wil er op ludieke wijze voor zorgen dat ze weer uit de beek verdwijnen. Hij verwacht dat zeker 500 mensen hem daarbij komen helpen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!