Gemeente Arnhem

Binnen een week moeten alle goudvissen de Sint Jansbeek uit

De man die op 12 januari samen met wat vrienden als ludieke actie elf goudvissen uitzette in de Sint Jansbeek in Arnhem, moet ervoor zorgen dat uiterlijk 9 april geen enkele goudvis meer in het water zwemt. © Pixabay
ARNHEM - De man die op 12 januari samen met wat vrienden als ludieke actie elf goudvissen uitzette in de Sint Jansbeek in Arnhem, moet ervoor zorgen dat uiterlijk 9 april geen enkele goudvis meer in het water zwemt.
Net als veel vogels, leggen ook de vissen binnenkort eitjes en daarom is er volgens Tom Hoven van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) haast bij. 'Die visseneitjes kunnen namelijk via een raster in de Rijn en de Nederrijn komen.' En dat kan schadelijk zijn, omdat goudvissen niet van nature in Nederland voorkomen en de huidige visstand kunnen verstoren. De RVO vreest met name voor kruising van de goudvis met de kroeskarper.
Inmiddels zwemmen er mogelijk meer dan 100 goudvissen
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rob Garritsen, die de vissen uitzette met zijn vrienden, moet trouwens niet alleen de elf vissen vangen die hij zelf in de beek heeft losgelaten. Volgens de RVO heeft hij anderen het idee gegeven om ook goudvissen in de Jansbeek vrij te laten, 'waardoor er inmiddels mogelijk meer dan 100 goudvissen in de beek zwemmen.' 

'Al weken lang geen vis te zien'

Ondertussen is al wekenlang geen vis meer gezien in de beek. Dat laat niet alleen de gemeente Arnhem weten, ook een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die op verzoek van de RVO kwam kijken of er goudvissen zitten, stelde op 12 maart vast dat er geen vis te zien was. Toch gaat de RVO ervan uit dat de vissen nog in de beek zitten.
'De beek is zodanig gebouwd dat de goudvissen zich prima kunnen verschuilen en aan het oog kunnen onttrekken. Zo is de beek gevuld met keien, waartussen de goudvissen zich gemakkelijk kunnen verstoppen', staat in de brief die Garritsen van de RVO kreeg. Ook zouden de vissen zich kunnen verstoppen in zogenoemde duikers; waar de beek door een tunnel onder de grond loopt.

Beroepsvisser controleert de beek

Garritsen moet de situatie herstellen en dat betekent dat er geen enkele goudvis in de Jansbeek achter mag blijven. De RVO gaat 'zo snel mogelijk na 9 april' controleren of alle vissen weg zijn. Dat doet de instantie met hulp van een beroepsvisser. 'Als die visser geen goudvissen vindt, zijn de kosten voor ons, maar als er nog wel goudvissen in de beek zitten, moet hij de rekening van deze visser zelf betalen', legt Tom Hoven van de RVO uit.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl