Instellingen

Zorgen om verdwijnen 'Achterhoekse landschap'

Bijna 3000 mensen hebben de petitie 'Help, ons Achterhoekse landschap verdwijnt' ondertekend. De petitie is een initiatief van Natuurmonumenten en de Gelderse Natuur en Milieufederatie. © Natuurmonumenten, Jeanne Heekelaar
ARNHEM - Bijna 3000 mensen hebben de petitie 'Help, ons Achterhoekse landschap verdwijnt' ondertekend. De petitie is een initiatief van Natuurmonumenten en de Gelderse Natuur en Milieufederatie.
Beide organisaties willen dat het karakteristieke Achterhoekse coulisselandschap behouden blijft. Dit landschap, dat wordt gekenmerkt door een afwisseling van weilanden en akkers met bomenrijen, houtwallen, heggen, bloemrijke bermen en kruidenrijke greppels, vormt het leefgebied van talloze planten en dieren.
Tijdens een debat over dit onderwerp, vorige maand, vertelde professor Hans Siepel dat het aantal insecten met 75 procent is afgenomen. Houtwallen en greppels kunnen volgens hem een grote bijdrage leveren aan het herstel van de natuur. 

Maatregelen door gemeenten

Beide organisaties hopen dat in de coalitieakkoorden die nu gevormd worden, aandacht is voor het onderwerp. Wilko Pelgrom, lijsttrekker van het CDA in de gemeente Bronckhorst, heeft de petitie als eerste overhandigd gekregen door beide organisaties. Hij zei samen met inwoners en boeren aan de slag te gaan en de petitie mee te nemen in de onderhandelingen.
Bron: Gelderse Natuur en Milieufederatie
'De wens dat de gemeenten zich inzetten om laanbomen, houtwallen, heggen en greppels te beschermen en weer terug te brengen in het landschap, moet een prominente plek krijgen in alle coalitieakkoorden van de Achterhoekse gemeenten', laat de Gelderse Natuur en Milieufederatie weten.
De komende weken wordt de petitie ook overhandigd in de gemeente Aalten, Berkelland, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!