Nieuws

Kippenboer in Lunteren stopt door fipronilcrisis

Een pluimveehouderij aan de Meulunterseweg in Lunteren is gestopt vanwege de gevolgen van de fipronilcrisis. De eigenaar wil nu de kippenschuren slopen en in plaats daarvan twee woningen bouwen. © Pixabay
LUNTEREN - Een pluimveehouderij aan de Meulunterseweg in Lunteren is gestopt vanwege de gevolgen van de fipronilcrisis. De eigenaar wil nu de kippenschuren slopen en in plaats daarvan twee woningen bouwen.
De eigenaar van de grootschalige pluimveehouderij is een ondernemer die de kippen hield als bijverdienste. De eiercrisis kostte hem tonnen daarom kiest hij ervoor om in Lunteren de kippenstallen te slopen en elders opnieuw te beginnen. Hij kon een regeling treffen met de gemeente om op de plek van de stallen straks huizen te bouwen. 
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede heeft de wijziging van het bestemmingsplan al goedgekeurd. 

Luchtkwaliteit

Op het bedrijf werden 160.000 kippen gehouden. Volgens de gemeente stootte het bedrijf daarom veel fijnstof uit in de omgeving. In 2014 stond het bedrijf al eens op een lijst van percelen waar een potentiële overschrijding van de fijnstofnormen dreigt. Er werden daarom extra maatregelen getroffen. Nu het bedrijf stopt, draagt dat in grote mate bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de omgeving, stelt de gemeente.
Wethouder Willemien Vreugdenhil vindt dat er in dit geval van de nood een deugd wordt gemaakt. 'De fipronilcrisis heeft grote gevolgen voor deze ondernemer gehad. Zo groot zelfs dat er uiteindelijk gekozen is om te stoppen met de pluimveehouderij. Met dit nieuwe plan kan de eigenaar weer verder, vermindert de uitstoot van fijnstof en knapt het landschap flink op omdat een aantal grote schuren verdwijnen.'

Vier woningen

Op het perceel komen in totaal vier woningen. Naast de twee nieuwe, krijgen twee bestaande bedrijfswoningen een reguliere woonbestemming. 

Meer boeren getroffen

De afgelopen maanden zijn al meer boeren gestopt als gevolg van de fipronil-affaire. Volgens het poultry expertise centre in Barneveld overwegen in elk geval nog twee bedrijven serieus om ook te stoppen.   
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl