Nieuws

Inspecteurs zijn met groot saunaonderzoek begonnen

De Autoriteit Persoonsgegevens is begonnen met het grote onderzoek naar cameratoezicht in sauna's, zegt een woordvoerster. © pixabay
NEDERASSELT - De Autoriteit Persoonsgegevens is begonnen met het grote onderzoek naar cameratoezicht in sauna's, zegt een woordvoerster.
De privacywaakhond kondigde het onderzoek eerder deze maand aan nadat er op pornosites beelden waren verschenen van bezoekers van Sauna & Beauty Oase in Nederasselt. Daar bleken camera's in diverse ruimtes te hangen. In eerste instantie ging het om beelden van handbalsters die zich aan het omkleden waren. Later doken meer filmpjes uit de sauna in Nederasselt op.
Inspecteurs van de Autoriteit Persoonsgegevens gaan diverse sauna's langs. Het gaat om een steekproef. De privacywaakhond had veel reacties gekregen over camera's die in sauna's hangen. De woordvoerster: 'Je zou kunnen zeggen dat we zijn platgebeld. We kregen 120 telefoontjes, zowel van saunabezoekers als van mensen die er zelf werken.'
Hoelang het onderzoek gaat duren, is nog niet bekend. 'We vinden het een belangrijk onderwerp, we zetten er vaart achter. Maar we kunnen geen datum noemen. We weten natuurlijk niet wat we onderweg tegenkomen', zegt de woordvoerster.

Negen aangiftes

De politie rondt deze week de gesprekken af met bezoekers van de sauna in Nederasselt die aangifte hebben gedaan, omdat van hen beelden online zijn gezet. Het gaat om negen aangiftes, zegt een woordvoerder.
Negentien anderen meldden zich via een meldpunt dat door de politie was ingesteld. Het ging bijvoorbeeld om mensen die de sauna hadden bezocht en zich afvroegen of ze ook op internet waren te zien. De laatste dagen zijn er geen meldingen meer binnengekomen, zegt de woordvoerder.
De politie is verder nog druk bezig met het analyseren van de beelden. Hoelang de camera's actief zijn geweest, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen.
Er zijn nog geen aanhoudingen gedaan. De politie meldde eerder deze maand dat een man uit Drachten ervan wordt verdacht dat hij de beelden van naakte handbalsters in de Nederasseltse sauna heeft geüpload. Bij hem zijn diverse digitale gegevensdragers in beslag genomen.

Vergunningen in orde

De burgemeester van Heumen zei twee weken geleden dat ze geen reden ziet om maatregelen te nemen tegen Sauna & Beauty Oase. Het is een zaak van politie en justitie, zei ze.
Wel zou de gemeente nagaan of de vergunningen in orde waren. Dat blijkt het geval te zijn, meldt een woordvoerster.
Zie ook: 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl