Nieuws

Wild voor de auto? Dit moet je (niet) doen

Het blijft 's avonds langer licht. Dat betekent ook dat het in de ochtend uitkijken is voor wild. Door de zomertijd valt de ochtendspits samen met de trek van de dieren. Boswachter Ger Verwoerd van Geldersch Landschap en Kasteelen schat dat de kans dat verkeer wild aanrijdt in deze periode met 15 procent stijgt. © Archief RonVMedia
VAASSEN - Het blijft 's avonds langer licht. Dat betekent ook dat het in de ochtend uitkijken is voor wild. Door de zomertijd valt de ochtendspits samen met de trek van de dieren. Boswachter Ger Verwoerd van Geldersch Landschap en Kasteelen schat dat de kans dat verkeer wild aanrijdt in deze periode met 15 procent stijgt.
Wat moet u wel en niet doen bij een aanrijding?

Wel:

  • Als je groot wild zoals een hert of een wild zwijn aanrijdt, meld dit dan direct bij de politie. Dit is verplicht. 
  • Op de plek van de aanrijding moet je wachten tot de politie of een faunabeheerder is gearriveerd.

Niet:

  • Wat absoluut niet mag, is aangereden wild meenemen. 
  • Heb je wild aangereden dat doorloopt en het bos in vlucht, ga er dan niet achteraan! De Stichting Wildaanrijdingen Nederland in Vaassen meldt dat het wild dan nog meer opgejaagd wordt en er misschien meer ongelukken gebeuren. Laat dit over aan de faunabeheerder.
De tekst gaat verder onder de video.
Wild voor de auto? Dit moet je (niet) doen
Voorkomen is beter dan genezen. Rijd minder hard in schemer of in het donker. En zie je een beest, houd er rekening mee dat er meerdere volgen; wild leeft vaak in groepen.
Boswachter Verwoerd adviseert automobilisten rustig te rijden en goed op te letten of er iets beweegt langs de weg. Na een dag of tien zijn de dieren gewend aan het eerder op gang komen van de ochtendspits en gaat het aantal wildaanrijdingen langzaam weer omlaag. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl