Nieuws

Windmolen werkt op evenwichtsorgaan: 'Ik moet er van boeren'

Meer dan 100 inwoners van Weurt en Nijmegen hebben zondag op uitnodiging van energiemaatschappij ENGIE de windmolens in Oosterhout bezocht. De excursie was door de energiemaatschappij georganiseerd om de inwoners onder meer te laten horen hoe veel geluid de windmolens maken.
WEURT - Meer dan 100 inwoners van Weurt en Nijmegen hebben zondag op uitnodiging van energiemaatschappij ENGIE de windmolens in Oosterhout bezocht. De excursie was door de energiemaatschappij georganiseerd om de inwoners onder meer te laten horen hoe veel geluid de windmolens maken.
ENGIE wil op het terrein van de voormalige energiecentrale in Nijmegen twee windmolens bouwen. Daar krijgen de inwoners van Weurt en een deel van Nijmegen dus mee te maken. 

Nauwelijks wind

Tijdens de excursie kregen de bezoekers een korte presentatie over windenergie en windturbines en konden de inwoners van Weurt op verschillende afstanden van de windturbines ervaren hoeveel geluid een windturbine maakt. Ook werd er gesproken over slagschaduw (de schaduw die de draaiende wieken geven). 
De tekst gaat verder onder de video. 
Windmolen werkt op evenwichtsorgaan: 'Ik moet er van boeren'
Omdat er zondagochtend nauwelijks wind was, was de impact van de molens moeilijk te bepalen.

'Niet positief'

De deelnemers aan de excursie konden het initiatief van ENGIE zeer waarderen, maar de twijfels en zorgen werden nauwelijks weggenomen. 'De plannen zijn nu dat ik ze op ongeveer 475 meter van mijn huis af ga krijgen. Ik wou even kijken; wat doet dat met me? En daar ben ik niet positief over', aldus een inwoonster van Weurt. 
'Ik ben erg gevoelig voor geluid', zegt de vrouw. 'Het draaien van de wieken werkt op mijn evenwichtsorgaan en dan moet ik gelijk boeren.'
Een van de andere deelnemers aan de excursie ziet de komst van de windmolens ook niet zitten. 'Ondanks dat ik echt fanatiek GroenLinks ben en stem, ben ik toch er op tegen dat zo'n grote windturbine in een woonwijk geplaatst wordt. Ondanks dat ze het een industrieterrein noemen, het is toch in een woonwijk.'