Nieuws

Mishandeling Ronnie en Jasper: 'Jammer dat zaak achter gesloten deuren is'

ARNHEM - Vier tieners die ervan verdacht worden dat zij Jasper en Ronnie uit Arnhem in elkaar geslagen hebben, staan vandaag voor de rechter. Zowel het homostel als de verdediging vindt het jammer dat de zaak achter gesloten deuren wordt behandeld. De zaak is achter gesloten deuren omdat de verdachten minderjarig zijn.
Jasper en Ronnie werden 2 april vorig jaar op de Nelson Mandelabrug in Arnhem mishandeld na een avondje stappen. Jasper: 'We vinden het jammer dat de zaak achter gesloten deuren is, want wij vinden dat iedereen moet weten wat deze jongens ons hebben aangedaan.'
Advocaat Gerald Roethof verdedigt een jongen van 17 die ervan wordt verdacht dat hij bij Ronnie tanden uit zijn mond heeft geslagen. Ook hij had graag gezien dat de zaak in de openbaarheid zou zijn behandeld. 'Dan kan iedereen horen dat er niet met een betonschaar is geslagen en dat er geen sprake is van homohaat.'
Verslaggever Annemieke Schakelaar twittert vanuit de rechtbank:

Ouders bij de zaak

Van alle verdachten zijn er ouders aanwezig. Die mochten mee naar binnen. Broers en zussen, andere familieleden en de jeugdreclassering mochten de zaal niet in. 
Bij de mishandeling was nog een jongen betrokken. Deze vijfde verdachte, de jongste, wordt niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. 
Verslaggever Annemieke Schakelaar over de rechtszaak:

'Nogal heftig'

Ronnie tegen Omroep Gelderland: 'Ik denk dat ik het eerste stukje van de zitting erbij ben, maar dat ik daarna in de wachtkamer ga zitten. Ik vind het nogal heftig; ik ben nog onder behandeling van een psycholoog.' 
De zaak zorgde voor veel verontwaardiging in Nederland en daarbuiten, omdat er volgens de slachtoffers sprake is van homohaat. 'Ze riepen homo en flikker, dat hebben we toen ook verklaard', zegt Jasper daarover. Volgens de mannen is Ronnie zijn tanden kwijtgeraakt door een klap met een betonschaar.

#Allemannenhandinhand

Nadat zij op Facebook vertelden wat hen was overkomen, deelden in heel Nederland mannen foto's op sociale media waarbij zij hand in hand staan met andere mannen. Enkele dagen na de mishandeling werd een manifestatie tegen homohaat georganiseerd in Arnhem waar ruim 2000 man op af kwam. 
Aan het eind van de dag wordt duidelijk welke straffen het Openbaar Ministerie tegen de vier jongens eist. De rechtbank heeft de hele dag uitgetrokken voor de zitting. 

Zie ook: