Nieuws

Tweede Kamer-springer heeft spijt voor ooggetuigen: 'Het is nogal wat'

Hans Kamperman uit Groenlo heeft spijt van zijn actie, dat laat hij weten aan Omroep Gelderland dat als eerste medium met hem sprak na zijn daad. De 65-jarige man deed gisteren een zelfmoordpoging in de Tweede Kamer. © Facebook
ARNHEM - Hans Kamperman uit Groenlo heeft spijt van zijn actie, dat laat hij weten aan Omroep Gelderland dat als eerste medium met hem sprak na zijn daad. De 65-jarige man deed gisteren een zelfmoordpoging in de Tweede Kamer.
Het gaat goed met Kamperman. Dat zegt hij vanochtend tegen Omroep Gelderland. 'Ik lig nog in het ziekenhuis omdat ze bang zijn dat ik nog zwelling in mijn hoofd en nek oploop, maar ik heb echt niks'. Kamperman werd afgevoerd door een ambulance, 'Maar ik had zelf ook de Tweede Kamer kunnen uitlopen.' Over zijn actie zegt hij: 'Ik heb dit met mijn volle verstand gedaan, het was een daad van liefde voor de aarde en de mensen'. Hij voegt daar aan toe: 'Ik ben niet depressief.' 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Tweede Kamer-springer heeft spijt voor ooggetuigen 'Het is nogal wat'

'Spijt van zijn actie'

Wel heeft hij spijt dat Kamerleden dit hebben moeten zien. Kamperman: 'Het is natuurlijk nogal wat, ik heb geprobeerd om ze wakker te schudden.'
Op de Facebookpagina 'Actie Hans Kamperman 'Haal Cannabis uit het strafrecht' verschijnt een foto dat Kamperman in een ziekenhuis bed ligt met zijn hand omhoog. In de tekst staat Hans: 'Het was een daad van liefde'. Daarmee wordt gedoeld op de zelfmoordpoging die hij gisteren ondernam in de Tweede Kamer. 

Levenswerk

Kamperman bivakkeerde de afgelopen weken voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag om actie te voeren. Volgens een bekende van de man zei de Achterhoeker dat hij zijn leven wilde geven om zijn doel te bereiken: legalisatie van wietteelt. Dit had voor hem niet het gewenste resultaat. Daarom besloot hij zijn acties voort te zetten in de Tweede Kamer. Dit heeft hij aangekondigd op Facebook: 

 Lieve familie en vrienden

Vergeef mij deze daad, ik moet dit doen om de politiek wakker te schudden. Ik kan ze niet bereiken met mijn boodschap. Ik heb een oplossing voor een duurzame aarde en sta hier al 2 maanden aandacht te vragen voor medicinale cannabis gebruikers die door deze overheid gecrimminaliseerd worden, ze luisteren niet!! Keren zich tegen de mensheid. Gooien onze rechtsstaat te grabbel. Tabaksindustrie veroorzaakt 5 miljoen doden per jaar door toevoeging van kankerverwekkende stoffen, dat mag allemaal volgens het OM binnen ons strafrecht. Cannabis wordt gecriminaliseerd terwijl het de aarde kan redden en voor vele mensen een medicijn is. Ik doe dit voor de aarde, de mensen. Ze moeten wakker worden!! Zo jammer dat het zo moet, ik was zo graag bij jullie gebleven. 

Ik vraag jullie ga door met de strijd voor legalisering. Teken de petitie www.cannabisuitstrafrecht.petities.nl Ik heb een rijk leven gehad waar ik dankbaar voor ben. In vergeef iedereen in liefde en vraag ook vergeving aan de mensen die ik onbewust pijn gedaan heb.

'Het kwam ineens in me op om dit te doen' aldus Kamperman. 'In die twee maanden heb ik Kamerleden petities gestuurd en nooit wat gehoord, ze liepen allemaal om mij heen terwijl ik daar zat.' Volgens Kamperman zijn de Kamerleden 150 acteurs die gestuurd worden door multinationals. 

'Pablo Escobar van Groenlo'

De wanhoopsdaad komt ook deels voort uit een veroordeling van Kamperman. Afgelopen december werd hij veroordeeld voor het bezit van vijf hennepplanten door het gerechtshof. Hij kreeg geen straf maar wel een strafblad. De politie was eerder zijn woning binnengevallen en trof in zijn kas in de tuin een aantal planten aan. Meer dan de toegestane hoeveelheid aldus de politie destijd. 'Ze noemen me inmiddels de Pablo Escobar van Groenlo' zegt Kamperman. 
Na zijn veroordeling mag hij Canada niet meer in. Hier was hij net bezig om te investeren in een natuurreservaat voor inheemse Canadese stammen. 'Ze pakken mijn dromen en idealen af.' Volgens Kamperman speelt dit niet mee in zijn besluit om de actie uit te voeren. Daarnaast had hij ook een aantal zaken lopen in Groenlo. Volgens hemzelf heeft hij 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in een winkelcentrum: 'Dat kan niet open omdat ik niet door de bibob heen kom'. Bibob is een instrument van de overheid om er voor te zorgen dat criminelen geen bedrijven faciliteren. Ook deze situatie in Groenlo speelt volgens eigen zeggen niet mee in zijn besluitvorming om zijn daad uit te voeren. 

Incident in de kamer

Het incident gebeurde donderdag toen VVD-Kamerlid Arno Rutte het woord voerde in een debat over de georganiseerde misdaad. Er klonk een klap en mensen begonnen te gillen. Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt in een brief aan haar collega's van een 'zeer naar incident'. 
Beelden tijdens het incident: (tekst gaat verder onder de video)
Tweede Kamer-springer heeft spijt voor ooggetuigen: 'Het is nogal wat'

Ontslagen uit ziekenhuis

Kamperman is vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis. Hij is thuis in Groenlo.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!