Instellingen

Haasje onder het spoor door en over de weg heen

De faunapassage Kootwijkerzand. Bron: ProRail
De faunapassage Kootwijkerzand. Bron: ProRail

KOOTWIJK - Goed nieuws voor mens en natuur: de faunapassage Kootwijkerzand is vrijdag geopend. Dat betekent dat dieren veilig onder het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn kunnen en over de snelweg A1. Op het spoor zijn jaarlijks meerdere aanrijdingen met wild.

Spoorbeheerder ProRail is de bouwer van de faunapassage en verwacht onder meer dat het treinverkeer nu minder verstoord zal worden.

Natuurgebied de Veluwe wordt doorkruist door de rijksweg A1 en door het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. ProRail bouwde daarom ter hoogte van Maanschoten, tussen Stroe en Kootwijk, ecoduct en een faunatunnel. De verwachting is dat edelherten, wilde zwijnen, dassen, vleermuizen en boommarters de faunatunnel en het ecoduct gaan gebruiken. Net als de reptielen, vliegende herten en dagvlinders.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

Haasje onder het spoor door en hert over de weg heen

Protest bij opening

De bouw van de passage startte oktober 2016 en heeft ruim 11 miljoen euro gekost. Bij de opening werd geprotesteerd door omwonende boeren. Zij zeggen dat er een afrastering is toegezegd om te voorkomen dat het wild hun gewassen zou beschadigen. Die afrastering is er nog niet. Staatsbosbeheer zegt met de agrariërs naar een oplossing te zoeken.

Bezoekers mogen één keer kijken

Vrijdag is de officiele opening, zaterdag mag het publiek voor één keer komen kijken. Het maximale aantal bezoekers, vijfhonderd in totaal, is bereikt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!