Instellingen

Gemeente Overbetuwe heeft duizenden spijkerbroeken nodig

Actieposters (Bron: Gemeente Overbetuwe)
Wat moet iemand met tweeduizend kilo spijkerbroeken? De gemeente Overbetuwe zit erom te springen. Wethouder Wijnte Hol gaf dinsdag om 13.00 uur de aftrap voor een inzamelingsactie.

ELST - Wat moet iemand met tweeduizend kilo spijkerbroeken? De gemeente Overbetuwe zit erom te springen. Wethouder Wijnte Hol gaf dinsdag om 13.00 uur de aftrap voor een inzamelingsactie.

Overbetuwe wil de broeken gebruiken voor de nog te realiseren aanbouw van het gemeentehuis. De broeken zijn zeer geschikt als isolatiemateriaal. ‘In spijkerbroeken zit een heel groot percentage katoen’, licht initiatiefneemster Colette Collé toe. ‘Katoen is heel geschikt als isolatiemateriaal.’

Ook broeken met gaten welkom

Een voorkeur voor een bepaalde broekmaat heeft Overbetuwe dan ook niet. Ook maakt het niet uit of de broeken vol gaten zitten. De ingezamelde broeken gaan naar een fabriek in Frankrijk, waar ze verwerkt worden tot platen isolatiemateriaal.

Tekst gaat verder onder de video:

Gemeente Overbetuwe heeft duizenden spijkerbroeken nodig

‘Het is niet duurder dan andere veelgebruikte isolatiematerialen, zoals steenwol’, zegt Projectleider Huisvesting van de gemeente Overbetuwe Lennart Jordaan. Op 10 plekken in de gemeente staan inmiddels containers waar inwoners hun afgedankte spijkerbroeken in kunnen doen. 

Warm dankzij spijkerbroeken

Jordaan denkt in totaal zo’n 7.000 spijkerbroeken nodig te hebben voor de isolatie van de aanbouw. Eind 2019 moeten de broeken ervoor zorgen dat iedereen er op het gemeentehuis warmpjes bij zit. Het isolatiemateriaal is niet alleen duurzamer, maar vooral ook typisch Overbetuwe. ‘Het is toch geweldig als je hier later met je kleinkinderen langs loopt en kunt zeggen: Kijk, daar zit nog een spijkerbroek van opa of oma in’, reageert Collé enthousiast. De eerste container met spijkerbroeken zit inmiddels vol.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!