Nieuws

Europese Commissie onderzoekt gevangenschap orka Morgan

De Europese Commissie gaat onderzoeken of regels worden overtreden door orka Morgan gevangen te houden in zeedierenpark Loro Parque op het Spaanse eiland Tenerife. Dat meldt de Free Morgan Foundation uit Nijmegen. © Free Morgan Foundation
NIJMEGEN - De Europese Commissie gaat onderzoeken of regels worden overtreden door orka Morgan gevangen te houden in zeedierenpark Loro Parque op het Spaanse eiland Tenerife. Dat meldt de Free Morgan Foundation uit Nijmegen.
Op 28 augustus 2017 diende de Free Morgan Foundation een formele juridische petitie in bij het Europees Parlement. Onlangs, op 10 januari, kwam er een brief retour met de mededeling dat de commissie de zaak in behandeling neemt.

'Nederlandse regering verantwoordelijk'

De bekendmaking komt kort nadat een panel van drie rechters van de rechtbank in Utrecht zich op 23 januari boog over de vraag of de Nederlandse regering verantwoordelijk blijft voor het beschermen van de rechten van Morgan volgens het EU-recht.
Volgens de Stichting Free Morgan is het dier in 2011 'onder onjuiste voorwendselen' verhuisd van het Dolfinarium in Harderwijk naar Loro Parque op Tenerife. De orka werd op 23 juni 2010 uit de Waddenzee gered en naar het Dolfinarium gebracht. Vermoedelijk was ze verdwaald in de buurt van Schotland, en kreeg daarom in Harderwijk een Keltische meisjesnaam.

Morgan bijt tanden stuk op het beton

Terwijl Morgan herstelde, werd de vraag gesteld of ze gezond genoeg zou zijn om terug de natuur in te gaan en of ze haar familie terug zou kunnen vinden. Dat wordt essentieel geacht voor haar overlevingskansen. In december 2010 werd bekendgemaakt dat het onverantwoord zou zijn om Morgan in de vrije natuur uit te zetten.
Daar dachten actiegroepen anders over en dat leidde tot rechtszaken. Ook de landelijke politiek werd bij de kwestie betrokken. In 2016 publiceerde de Nijmeegse stichting een bijna 70 pagina's tellend rapport over Morgan. Hierin schreef ze dat de orka haar tanden steeds verder stuk bijt op de randen van haar betonnen zwemverblijf in Lora Parque.
De achteruitgang van de tanden van Morgan sinds haar vertrek uit Harderwijk (tekst gaat verder onder de foto)

Zwanger tegen de afspraken in

Ook werd de vrees uitgesproken dat het Spaanse dierenpark plannen zou hebben om met Morgan te fokken, terwijl ze alleen voor onderzoek gebruikt zou worden. Die vrees is inmiddels waarheid geworden: het zoogdier is zwanger.
Daarmee zijn ook de voorwaarden geschonden in het certificaat waarin destijds de verhuizing is geregeld. Daarom moet het door het ministerie uitgegeven certificaat ingetrokken worden, betoogde advocaat Bodine Kloostra namens de stichting onlangs in de rechtbank. Wanneer de rechter precies uitspraak doet in de zaak, is niet bekend.
De Partij voor de Dieren dringt bij de Europese Commissie aan op sluiting van Loro Parque. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl