Nieuws

Keizer Karelplein gevaarlijkste plek om te rijden

Een auto ramde in november de Rabobank aan het Keizer Karelplein.
Het Keizer Karelplein is door RTL Nieuws bestempeld als de meest verkeersonveilige locatie van Nederland. Er rijden dagelijks zo'n 50 duizend automobilisten over het Nijmeegse plein, in drie jaar tijd gebeurden er 83 ongelukken met voornamelijk blikschade. © Roland Heitink
Het Keizer Karelplein is door RTL Nieuws bestempeld als de meest verkeersonveilige locatie van Nederland. Er rijden dagelijks zo'n 50 duizend automobilisten over het Nijmeegse plein, in drie jaar tijd gebeurden er 83 ongelukken met voornamelijk blikschade.
Update: Maandagmiddag publiceerde RTL Nieuws een rectificatie op zijn website. Daarin zegt het medium het onderzoek opnieuw uit te laten voeren omdat 'door een onvolkomenheid in de gehanteerde methode het weergegeven aantal ongevallen per locatie niet met zekerheid kan worden vastgesteld'. De hoeveelheid ongelukken per locatie kan lager, maar ook hoger uitvallen.

Lees hier ons nieuwste bericht over de situatie over het Keizer Karelplein.


Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft noemt het plein een drukke, a-typische, on-Nederlandse rotonde. Het verkeersplein telt zes afritten en oogt onoverzichtelijk door een brede rijbaan zonder belijning. Volgens verschillende Nijmeegse rijschoolhouders is het plein juist overzichtelijk, doordat het plein groter is en ruim is opgezet.  
Dit zijn ongevallen die alleen wat blikschade veroorzaken, ik vind dan ook dat het Keizer Karelplein niet thuis hoort in die top tien.
Harry Dillerop, verkeersdeskundige
Verkeersdeskundige Harry Dillerop uit Nijmegen geeft aan dat dit verkeersplein niet gevaarlijker is dan andere locaties en hij vindt het onterecht dat RTL Nieuws het plein bestempelt als gevaarlijkste van het land. 'Dit zijn ongevallen die alleen wat blikschade veroorzaken, ik vind dan ook dat het Keizer Karelplein niet thuis hoort in die top tien'. 
Kijk hier naar de reportage: (de tekst loopt door onder de video)
Keizer Karelplein gevaarlijkste plek om te rijden

Fietspaden op plein aangepakt

De woordvoerder van verkeerswethouder Harriët Tiemens vertelt 'we zien daar niet veel ernstige ongelukken, er waren tussen 2014 en 2017 drie gewonden, twee fietsers en een automobilist. We hebben de situatie voor de fietsers de afgelopen periode verbeterd, zo is het fietspad van een- naar tweerichtingsverkeer aangepast en zijn er stoplichten en belijning toegevoegd. Ook worden de wegen naar het plein toe aangepast om de druk op het plein te ontlasten.'

Black spots

Volgens RTL Nieuws telt ons land bijna 1200 rotondes, kruispunten en wegdelen waar in de periode 2014-2016 minimaal tien ongelukken zijn geregistreerd door politie en Rijkswaterstaat. De omroep bracht deze zogenoemde black spots in kaart.
In Gelderland gebeuren de meeste ongelukken in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen.