Nieuws

Waarschuwing voor 'levensgevaarlijke' behandeling Q-koorts

Een alternatieve arts die beweert Q-koortspatiënten te kunnen genezen door bloed af te nemen en weer in te spuiten, is volgens internist Chantal Bleeker van het Nijmeegse Radboudumc riskant bezig. Ze waarschuwt voor deze praktijken. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een alternatieve arts die beweert Q-koortspatiënten te kunnen genezen door bloed af te nemen en weer in te spuiten, is volgens internist Chantal Bleeker van het Nijmeegse Radboudumc riskant bezig. Ze waarschuwt voor deze praktijken.
De alternatieve arts Leendert Kunst uit Lochem behandelt volgens de krant zeker vijf patiënten met zijn 'autovaccintherapie' om het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) te bestrijden. Daarbij wordt bloed bij patiënten afgenomen dat na enkele weken weer wordt ingespoten.
'Waarschuwing voor levensgevaarlijke behandeling Q-koorts'

'Risicovol en vergezocht'

Bleeker, die hoofd is van het Q-koorts expertisecentrum van het Radboudumc, noemt de methode risicovol en vergezocht. 'Je hebt te maken met bloed dat onder niet te controleren condities wordt opgeslagen. Denk aan het risico op infecties, verwisseling van bloedmonsters of het gevaar van bloedvergiftiging', legt ze uit.
Cees Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij noemt Kunst een kwakzalver. De alternatieve arts zegt wetenschappelijk te zijn opgeleid en probeert ook zo te werk te gaan. In Nederland lijden naar schatting 1200 tot 2400 patiënten aan QVS, dat nog niet te genezen is.

Al 10 jaar zonder problemen

Leendert Kunst, de alternatieve arts uit Lochem, zegt zaterdagavond in een reactie de therapie al 10 jaar zonder problemen toe te passen. 'Bij circa 1.500 injecties is nooit enige, ongewenst reactie opgetreden. Het preparaat wordt bovendien vooraf op steriliteit in een bacteriologisch laboratorium getest.' Kunst benadrukt in een reactie dat hij in het BIG-register geregistreerd staat als arts.

Kwetsbare mensen

Annemieke de Groot van stichting Q-support zegt de wanhoop van de patiënten te begrijpen. De stichting komt op de voor de belangen van q-koortspatiënten, maar wil ze ook waarschuwen voor dit soort behandelingen waarbij het effect niet wetenschappelijk is aangetoond. 'Dit zijn allemaal kwetsbare mensen die het financieel vaak ook niet meer breed hebben en dit is een dure methode. Wij bevelen alleen methodes aan die wetenschappelijk bewezen zijn, en dat is deze nog niet.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!