Nieuws

Leden Culemborgse jeugdbende jaren cel in

CULEMBORG - Zes leden van een Culemborgse jeugdbende zijn dinsdag veroordeeld tot straffen tot 4 jaar cel.
Ze stonden terecht voor deelname aan criminele organisatie, inbraken, heling en witwassen. Volgens justitie behoren zij tot de kern van een jeugdbende die bestaat uit zo'n 50 leden.
Twee weken geleden hoorden 2 van de 6 verdachten 2 jaar en 3 maanden tegen zich eisen. Tegen de anderen eiste het OM 4 jaar en 2 maanden.
De kopstukken van de jeugdbende werden eind mei vorig jaar van hun bed gelicht bij een grote politieactie in de beruchte Culemborgse wijk Terweijde. 

Nu minder inbraken

Sinds de bende is opgerold, constateert de politie een daling van het aantal inbraken. De groep pleegde de misdrijven in wisselende samenstelling. Aspirant-leden moesten zich inkopen in de bende.
De Arnhemse criminoloog Henk Ferwerda, die al jaren onderzoek doet naar criminele jongeren, zei afgelopen weekend bij Omroep Gelderland dat de groep volgens hem veel te lang zijn gang kon gaan.

Liveblog (gesloten):

11.54 zesde verdachte is niet aanwezig. Hij krijgt 504 dagen jeugddetentie, waarvan 252 dagen voorwaardelijk
11.50 vijfde verdachte krijgt 3 jaar cel
Vijfde verdacht luistert naar de uitspraak, staat op en begint iets te roepen over media en zwartmaken. Jeugdbende #Culemborg
— Marèl v Steenbergen (@mvansteenbergen)
11.43 vijfde verdachte was deels minderjarig en deels meerderjarig tijdens de gepleegde feiten. Hij wordt berecht volgens het volwassen strafrecht
Jeugdbende #Culemborg; jullie snuffelde in privéspullen zoals ondergoed en voorbehoedsmiddelen, dat is kwalijk aldus rechter.
— Marèl v Steenbergen (@mvansteenbergen)
11.32 42 maanden cel voor vierde verdachte voor deelname aan criminele organisatie, inbraken, heling en witwassen
11.19 geschreeuw en gevloek achter de schermen. Komt uit cellenblok, aldus de rechter
11.15 derde verdachte krijgt 2 jaar cel voor onder meer 8 woninginbraken
Derde verdachte komt binnen als vrij man, wordt in de zaal aangehouden om zijn straf uit te zitten. Uitspraak jeugdbende #Culemborg 24 mnd.
— Marèl v Steenbergen (@mvansteenbergen)
11.13 derde verdachte is op vrije voeten om opleiding af te maken, staat wel terecht
10.59 tweede verdachte krijgt 4 jaar cel
10.53 tweede verdachte staat terecht voor witwassen, inbraken en lidmaatschap criminele jeugdbende.
10.39 verdachte staat meteen op, verlaat de zaal en maakt stampij op de gang
10.38 de eerste verdachte wordt veroordeeld tot 3 jaar cel. Hij was destijds minderjarig, maar wordt toch veroordeeld volgens het volwassenenrecht
1e uitspraak jeugdbende #Culemborg; toentertijd minderjarige krijgt straf in t volwassenrecht; onvoorwaardelijk 36 mnd met aftrek voorarrest
— Marèl v Steenbergen (@mvansteenbergen)