Nieuws

Eibergen luisterde geen telefoongesprekken af

EIBERGEN - In Eibergen zijn geen gesprekken of sms'jes van Nederlandse mobiele telefoons afgetapt.
Dat laat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) via zijn woordvoerder weten. Minister Plasterk en Jeanine Hennis (Defensie) hebben woensdag de Tweede Kamer geïnformeerd over het vermeende aftappen van Nederlandse data door de Amerikanen.
In het kielzog van de onthullingen van Edward Snowden, werd vorig jaar oktober gesuggereerd dat de Amerikaanse NSA ook in Nederland massaal gespreksgegevens heeft verzameld. Hierbij de zou de Nationale Signals Intelligence Organisation (NSO) een grote rol hebben gespeeld. Deze organisatie die sinds 2007 opereert, werkt onder andere vanuit het militaire kamp Holterhoek in Eibergen. Hier zijn de afgelopen jaren miljoenen databerichten afgetapt ten behoeve van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD)
Niet de Amerikanen, maar de Nederlandse Veiligheidsdiensten hebben dus massaal gegevens afgetapt van satelliettelefonie en radioverkeer. Een woordvoerder van minister Plasterk benadrukt dat het niet om gesprekken of sms'jes tussen Nederlandse mobiele telefoons gaat.
Item uit 2007 over de NSO: