Geldermalsen

'De tranen schieten in mijn ogen'; verslagenheid na grote schoolbrand

METEREN - De grote uitslaande brand die zondagmiddag woedde in een basisschoolcomplex in Meteren (gemeente Geldermalsen) is waarschijnlijk aangestoken. Dat zegt de brandweer.
In het complex zitten basisscholen De Schakel en Meester Aafjes. De brandweer schaalde na de melding op naar een 'zeer grote brand'.
Directeur Willem Snel van basisschool Meester Aafjes vertelt dat de hele middag al op het schoolplein vuurwerk werd afgestoken door jongeren. Of die verantwoordelijk zijn voor de brand is niet bekend.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Verslagenheid na grote schoolbrand

Impact is groot

'Als ik had geweten dat er vuurwerk werd afgestoken, was ik er meteen op afgekomen', zegt Snel. Volgens hem is de impact van de brand groot. 'Het is heel erg wat er is gebeurd. De tranen schieten me in de ogen, ook bij collega's van mij. Dit doet wat.'
Snel benadrukt dat het niet de eerste keer is dat er met oud en nieuw schade wordt aangericht bij de school. 'Het is elke keer weer raak. Elk jaar hebben we ontzettend veel schade. Gemiddeld tussen de 20.000 en 30.000 euro. En dat vinden we dan normaal. Nou het is echt te gek voor woorden. En wat er vanavond is gebeurd, is helemaal extreem.'
Algemeen directeur Riny van der Mark van basisschool De Schakel is ook geschokt door de brand. 'Mensen hebben geen idee wat voor een impact dit heeft', reageert hij op de vermoedelijke brandstichting. De schade is volgens hem aanzienlijk. 'We zijn in ieder geval blij dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan.'
Amateurbeelden van de brand (tekst gaat verder onder de video):
Amateurbeelden: Janika de Gram

Harde knal

Volgens hoofdofficier Jan van Amerongen van de brandweer is het vuur onder een afdak ontstaan en daarna doorgeslagen naar het dak en de spouwmuren. Getuigen verklaarden een harde knal te hebben gehoord voor de brand.

Brand- en rookschade

De Meester Aafjesschool heeft veel brandschade. Bij basisschool De Schakel zou het vooral om rookschade gaan. Het streven is om de scholen na de vakantie gewoon open te laten gaan. De politie verricht nog onderzoek bij de scholen.
Vanwege de kerstvakantie is het gebouw al de hele week gesloten. Er was dan ook niemand aanwezig toen de brand uitbrak.
Brandweer bouwt steigers op
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl