Nieuws

Rechtszaak tegen gemeente Ede om mannenontmoetingsplaats

Stichting Platform Keelbos legt zich niet neer bij de sluiting van mannenontmoetingsplaats 't Ginkelse Zand langs de A12. De belangenorganisatie daagt de gemeente Ede voor de rechter. De zitting is waarschijnlijk op 5 februari, laat Platform Keelbos weten aan Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
EDE - Stichting Platform Keelbos legt zich niet neer bij de sluiting van mannenontmoetingsplaats 't Ginkelse Zand langs de A12. De belangenorganisatie daagt de gemeente Ede voor de rechter. De zitting is waarschijnlijk op 5 februari, laat Platform Keelbos weten aan Omroep Gelderland.
Begin augustus 2016 sloot de gemeente Ede mannenontmoetingsplek 't Ginkelse Zand, gelegen bij de gelijknamige parkeerplaats langs de snelweg. Volgens de gemeente zorgde de openbare seksplek – ook wel homo-ontmoetingsplek genoemd – voor overlast. Het klaphek dat toegang gaf tot de seksplek in het bos werd dichtgemaakt met een kettingslot.
Een openbare weg mag je volgens de Wegenwet niet zomaar blokkeren.
Anthony Mathijsen, Platform Keelbos.
Hierop tekende Platform Keelbos bezwaar aan, maar dit werd door de gemeente verworpen. Volgens Anthony Mathijsen, voorzitter van de stichting, had de gemeente de ontmoetingsplaats helemaal niet mogen afsluiten: 'Het klaphek staat op een openbaar voetpad en een openbare weg mag je volgens de Wegenwet niet zomaar blokkeren.'

Nooit toestemming gegeven

Daarom stapt Platform Keelbos nu naar de bestuursrechter. 'Het is hetzelfde als wanneer iemand een container voor zijn huis plaatst, op de openbare weg’, stelt Mathijsen. ‘Daar moet je ook toestemming voor hebben.' Kort na de sluiting van de ontmoetingsplek in Ede dreigde Platform Keelbos al met een gang naar de rechter.
Eind vorig jaar meldde de Volkskrant dat Rijkswaterstaat, eigenaar van het afgesloten hekwerk, nooit toestemming had gegeven voor het kettingslot om het hek.
Bekijk hier onze reportage uit augustus 2016 over het sluiten van de mannenontmoetingsplek (tekst gaat verder onder video):

Waterbedeffect

Sinds de afsluiting van de mannenontmoetingsplaats langs de A12 gaan mannen naar andere parkeerplaatsen bij bossen in de omgeving, zegt Mathijsen. Dat bevestigt Janneke van Maanen, voorzitter van COC Midden-Gelderland. Zij spreekt van een 'waterbedeffect'. Toch wordt Ginkelse Zand ook nog gebruikt, maar volgens Van Maanen wel minder.
'Mannen gaan via een andere kant naar binnen, klimmen over het hek of knippen het hek open', weet Ellen Out, fractievoorzitter van GroenLinks/Progressief Ede. Zij staat in contact met bezoekers van Ginkelse Zand. Out hoopt dat de ontmoetingsplek zo snel mogelijk weer opengaat. 'Maar als dat al lukt, is dat een kwestie van lange adem.'
De gemeente Ede wilde niet reageren op de aanstaande rechtszaak.
UPDATE (22 januari 2018): De rechtszaak wordt verplaatst naar een later moment. Volgens Platform Keelbos heeft de enkelvoudige kamer de zaak doorgeschoven naar de meervoudige kamer. Die bestaat uit meerdere rechters en behandelt ingewikkeldere zaken.

Zie ook:

Hebt u ervaring met Gelderse mannenontmoetingsplaatsen en wilt u daar (anoniem) over vertellen? Mail naar researcher Maarten Dallinga: mdallinga@gld.nl.