Instellingen

Directeur en bestuursvoorzitter PlusOV weg na problemen

Andreas Noordam, de directeur van PlusOV, vertrekt. Ook bestuursvoorzitter Wim Vrijhoef houdt ermee op. Aanleiding zijn de vele klachten over het leerlingen- en Wmo-vervoer in Apeldoorn en omgeving. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Andreas Noordam, de directeur van PlusOV, vertrekt. Ook bestuursvoorzitter Wim Vrijhoef houdt ermee op. Aanleiding zijn de vele klachten over het leerlingen- en Wmo-vervoer in Apeldoorn en omgeving.
Onlangs keurde het bestuur van PlusOV een plan van aanpak goed voor het oplossen van de problemen bij het leerlingen- en Wmo-vervoer (de vroegere Regiotaxi). In een persbericht staat dat daarom ook de organisatie van PlusOV onder de loep wordt genomen.
Het vertrek van directeur Andreas Noordam is daar een gevolg van. Wanneer hij stopt is nog niet bekend. Noordam zal worden vervangen door een interim-directeur.
Bestuursvoorzitter Wim Vrijhoef legt in januari zijn functie neer. Zijn taken worden overgenomen door een ander bestuurslid. Vrijhoef is ook wethouder in Voorst. Eerder gaf hij bij Omroep Gelderland al aan dat hij vanwege de vele problemen mogelijk zou vertrekken.

Een 3,4 voor PlusOV

In een onderzoek van Omroep Gelderland kreeg PlusOV een 3,4. Gebruikers en mensen in hun omgeving klaagden bijvoorbeeld over onlogische routes en onbeschofte chauffeurs. Op 13 november verscheen daarnaast een extern rapport naar PlusOV. De conclusies waren bikkelhard. Lokale politieke partijen eisten vervolgens actie.
Bestuursvoorzitter Wim Vrijhoef reageerde eerder bij Omroep Gelderland op de resultaten van het externe rapport:
Lees ook ons drieluik over het speciaal vervoer: de problemen, de oorzaken en de oplossingen

Wat is PlusOV?

PlusOV is de naam van het speciaal vervoer in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. De planning wordt geregeld in eigen beheer (door de gemeenten); de uitvoering van de ritten is uitbesteed aan Taxi Witteveen, TCR Raalte en Willemsen de Koning. 
Waar is PlusOV precies actief? En onder welke namen rijdt het speciaal vervoer in de rest van de provincie?

200.300 Wmo-ritten

In augustus 2016 begon PlusOV met leerlingenvervoer in de gemeente Apeldoorn en sinds augustus 2017 verzorgt PlusOV ook het leerlingenvervoer in de andere betrokken gemeenten. Sinds 1 januari dit jaar rijdt al het Wmo-vervoer in de regio Apeldoorn onder de naam PlusOV. 
In de eerste zes maanden van 2017 werden ruim 200.300 Wmo-ritten uitgevoerd en ruim 57.000 ritten in het kader van leerlingenvervoer.
Dit artikel is onderdeel van ons dossier Onderzoek speciaal vervoer.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!