Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Raad Apeldoorn wil andere datum referendum 'aftapwet'

Acht partijen in de gemeenteraad van Apeldoorn willen dat het landelijke referendum over de zogenoemde aftapwet op een andere datum wordt gehouden. © ANP
APELDOORN - Acht partijen in de gemeenteraad van Apeldoorn willen dat het landelijke referendum over de zogenoemde aftapwet op een andere datum wordt gehouden.
Het referendum wordt waarschijnlijk gehouden op 21 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. De Apeldoornse fracties van PSA, D66, SGP, CU, VVD, PvdD, CDA en Lokaal Apeldoorn vrezen dat zo een landelijk thema lokale onderwerpen in de schaduw zet.
De acht partijen hebben een brief aan de voorzitter van de referendumcommissie gestuurd. Aan alle burgemeesters en gemeenteraden is een afschrift verzonden. Ze benadrukken dat ze geen oordeel hebben over het referendum op zich. 

Al langer onvrede

CDA-fractievoorzitter Jan Dirk van der Borg ergert zich er al langer aan dat landelijke onderwerpen de lokale verkiezingen 'kapen'. 'Dat wordt nu alleen maar versterkt.' Hij zegt dat hij uit diverse gemeenten al steunbetuigingen heeft gekregen.
PvdA, GroenLinks en 50PLUS in Apeldoorn hebben de brief niet ondertekend. 'Die kijken er wat anders tegenaan.' 
Of de brief zoden aan de dijk zet, weet Van der Borg niet. 'De referendumcommissie is natuurlijk al ver met de datum. Maar mocht het niet lukken, dan hebben we in elk geval een signaal afgegeven. We gaan het zien.'