Nieuws

Monument verdronken Winterswijkse emigranten onthuld

Eindelijk is er een monument voor de slachtoffers die omkwamen tijdens de bootramp met de Phoenix in Noord-Amerika in 1847. Op de begraafplaats aan de Singelweg in Winterswijk heeft burgemeester Joris Bengevoord het monument onthuld. © Historische Kring Kotten
WINTERSWIJK - Eindelijk is er een monument voor de slachtoffers die omkwamen tijdens de bootramp met de Phoenix in Noord-Amerika in 1847. Op de begraafplaats aan de Singelweg in Winterswijk heeft burgemeester Joris Bengevoord het monument onthuld.
Het monument bestaat uit houten palen. 'Het moeten een soort van meerpalen worden', legt Ab Wamelink van de werkgroep uit. Daartussen is een plaat gemaakt waarop de namen van de slachtoffers staan. Het bord is geplaatst op de begraafplaats. 'Het is misschien cru, maar als de slachtoffers destijds niet waren vertrokken, dan was deze begraafplaats waarschijnlijk hun laatste rustplaats geweest', zegt Ab Wamelink.  

Ramp met eindbestemming in zicht

In 1847 vertrekt een groep van 84 Winterswijkers naar Amerika, op zoek naar een beter leven. Eindbestemming Wisconsin. De emigranten komen echter nooit aan. Ze hebben duizenden kilometers afgelegd via land en steken daarna de grote oceaan over. De laatste oversteek ging via de grote meren naar Wisconsin.
Maar in het zicht van de haven vat de boot vlam. 'De oorzaak is nooit duidelijk geworden. Er waren maar twee reddingsboten. De meeste emigranten verdronken', vertelt Henk Te Kulve van de Historische Kring. Van de 84 Winterswijkers kwamen er 74 om. Van hen kwamen er 29 uit de Plantenhoek in Kotten.
Foto: Historische Kring Kotten

20 jaar geleden al monument in Amerika

In 1998 is Omroep Gelderland in Amerika geweest op zoek naar sporen en nabestaanden van de opvarenden. In die tijd werd er in Amerika al een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
Foto: Historische Kring Kotten: Yvette Hoijtink, Wil Bilderbeek, Arjan en Gerda Ligtenbarg waren in 1997 bij de herdenking in Amerika. Vandaag waren ze in Winterswijk. 
Hieronder een klein stukje uit de documentaire.
Monument verdronken Winterswijkse emigranten onthuld
De hele documentaire kunt u hier zien.
Zie ook: