Achterhoek

Weg prikkeldraad, het heggenvlechten is terug!

VORDEN - Vorden staat komend weekend in het teken van het Nationaal Kampioenschap heggenvlechten. Een eeuwenoud ambacht dat sinds 2015 op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed staat.
René Rijks doet al een paar jaar mee aan het kampioenschap. De deelnemers moeten binnen vijf uur een flink stuk heg 'vlechten' of 'leggen' zoals het ook wel genoemd wordt. Hij heeft de afgelopen weken regelmatig een hegje gevlochten ter voorbereiding. 
Kijk hier naar de reportage: (de tekst gaat door onder de video)
Weg prikkeldraad, het heggenvlechten is terug!

Verbanddoos

Het eerste wat hij uit zijn gereedschapskist pakt is een verbanddoos: 'Ja dat zit vol met drukverband voor afgehakte ledematen enzo...', zegt Rijks bloedserieus om daarna meteen te vertellen dat hij dat nog nooit nodig heeft gehad. 'Maar veiligheid staat wel voorop.' Want verder zitten er grote hakmessen, heggenscharen en bijlen in de kist. Die heeft hij allemaal nodig om de heg te 'vlechten'.  
Het vlechten van een meidoorn is overigens niet letterlijk vlechten. De stam wordt voor 80% ingehakt zodat je hem kunt buigen en vervolgens neer kunt leggen. Daarna wordt de heg verstevigd en afgebonden.

Terug van weggeweest

Het is een oude ambacht dat weer nieuw leven is ingeblazen. 'Het stamt uit de tijd van Julius Caesar', zegt Wilfried Berendsen, die in de organisatie zit van het NK. 'Het werd onder meer gedaan om het vee van de akkers te houden, maar door de komst van het prikkeldraad was het vlechten niet meer nodig. Bovendien was prikkeldraad een stuk minder arbeidsintensief.' 
Maar inmiddels is heggenvlechten volgens Berendsen weer populair: 'Er worden veel cursussen gegeven en het animo is groot.' Ook het NK heeft genoeg deelnemers. En wie er gaat winnen? René Rijks hoopt in ieder geval dat ie in de prijzen valt. 'Ja dat zou wel leuk zijn. Daar ga je toch voor.'
Het NK heggenvlechten is zondag 19 november in Vorden, tussen 10.00 en 15.00 uur wordt er gevlochten. 
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl