Nieuws

Liveblog (gesloten): Overal weer stroom na grote stroomstoring Rivierengebied

De stroomvoorziening in het Rivierengebied is weer hersteld nadat maandagavond een helikopter van Defensie de bliksemkabel van een hoogspanningsmast had geraakt. Er zijn daarbij geen gewonden gevallen, maar in Culemborg werden wel vernielingen gepleegd, meldt de politie. Volg de recente ontwikkelingen in ons liveblog.
01.30 We sluiten het liveblog.
01.05 Netbeheerder Liander meldt op Radio Gelderland dat alle 24.000 getroffen aansluitingen weer stroom hebben. Mocht u in het getroffen gebied wonen en nog geen stroom hebben, dan kunt u contact opnemen met Liander.
00.44 Omdat de apache in het weiland staat is het militair gebied. De provinciale weg N320 blijft daarom gesloten, ook tijdens de ochtendspits dinsdag.
00.29 Onze verslaggevers dat de stroomvoorziening in Beesd, Geldermalsen, Zoelmond, Beusichem, Tricht en Culemborg is hersteld. Onderstaande foto is genomen in Geldermalsen.
00.05 In de Troelstrastraat in de Culemborgse wijk Terweijde is een auto uitgebrand. In de wijk zijn regelmatig autobranden. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.
23.56 Netbeheerder Liander verwacht vanaf 0:30 uur klanten gefaseerd van stroom worden voorzien. Het kan enige uren voordat alle getroffen klanten weer stroom hebben.
23.52 De Veiligheidsregio adviseert om in het getroffen gebied de stekken van elektrische apparaten uit het stopcontact te trekken. Dit om te voorkomen dat apparaten 's nachts aanspringen zodra de stroom weer wordt ingeschakeld. Het voorkomt ook schade aan apparaten, mocht er een eventuele piek in de spanning ontstaan.
23.42 De autoriteiten hebben een informatienummer opengesteld: 14024. Spreek als gemeente Nijmegen in.
23.39 Op TV Gelderland herhaalt burgemeester Bruls van Nijmegen, als voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, het kat-en-muisspel door jongeren in Culemborg. Het gaat om zo'n twintig jongeren. Luister hier het gesprek op Radio Gelderland met Bruls terug:
23.31 Hoeveel extra agenten in het Rivierengebied actief zijn, kan woordvoerder Niels Nijman van de politie niet zeggen. 
23.26 De politie meldt dat er in Culemborg vernielingen zijn gepleegd. Van plunderingen is geen sprake. Wel probeerden jongeren in Culemborg een kat-en-muisspel te spelen met de politie. Dat zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio.
23.23 Als Liander gelijk heeft, zegt Bruls, dan komt na 0.00 uur de stroomvoorziening daarna weer op gang. 'Maar 10 jaar geleden ging het ook niet meteen goed, dus bereidt u erop voor dat het langer duurt.' 
23.19 Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio zegt dat hij om 20.30 uur gewaarschuwd is. 'Ik dacht: hé, alweer een defensiehelikopter. We hebben geconstateerd dat de belangrijkste vraag is: hoelang duurt dit nog? Met de gemeenten moesten we om tafel om eventuele noodvoorzieningen te regelen. Dat gaan we nu ook doen. Mensen die extra hulp nodig hebben, moeten geholpen worden.' Geluidswagens rijden door het gebied.
23.10 Er wordt op tal van plekken in Culemborg geplunderd, lezen we op Twitter. Politiewoordvoerder Niels Nijman kan deze berichten niet bevestigen. Wel zegt hij: 'We hebben meteen extra politie ingezet toen we hoorden dat we met een grote stroomstoring te maken hadden.'
23.08 Militairen melden zich bij de helikopter. Het toestel blijft de hele nacht aan de grond, meldt onze verslaggever Erik van der Pol. De piloten zijn al die tijd bij het toestel gebleven.
23.06 Voor wie gaat slapen...
23.01 Dit zei een woordvoerster van Zorgcentra Rivierenland kortgeleden bij Frank van Dijk op Radio Gelderland:
23.00 Verslaggever Jeroen Mäkel meldt zich vanuit Buren.
22.58 Arriva meldt dat er weer treinen rijden tussen Dordrecht en Geldermalsen.
22.55 Volg het laatste nieuws ook op Radio Gelderland. Luister hier mee of via de ether: FM 89.1 of 99.6.
22.52 De Veiligheidsregio roept mensen op die een levensbedreigende situatie ervaren maar door de stroomstoring niet kunnen bellen, naar de brandweerkazerne te gaan. De adressen vindt u hier.
22.50 Woordvoerster Karen Nitschke van Liander zegt op Radio Gelderland dat de reparatie is begonnen. De helikopter heeft de bliksemafleider van de hoogspanningsmast geraakt. We hebben geluk gehad, zegt ze. Monteurs klimmen nu de mast in. 
22.48 Denk aan de dieren...
22.40 Er komen berichten binnen van plunderingen. De Telegraaf meldt dat jongeren een supermarkt in Tiel hebben bestormd.
22.38 Bij Stichting Zorgcentrum Rivierenland is het donker. 'We hebben bewoners moeten verplaatsen', zegt een woordvoerster.
22.35 Netbeheerder Liander houdt u op de hoogte via een zogenoemde twitterfontein.
22.29 Tussen Geldermalsen en Tiel rijden bussen en tussen Tiel en Tiel-Passewaaij rijden taxibusjes, meldt NS. Dat duurt tot ongeveer 23.15 uur.
22.23 En geen stroom betekent geen treinen.
22.19 Liander verwacht rond 0.00 uur de hoogspanningskabels weer onder spanning te kunnen zetten. Daarna zullen de getroffen aansluitingen gefaseerd weer stroom krijgen. Het kan enige uren duren voordat ALLE getroffen klanten weer stroom hebben.
22.16 Verslaggever Erik van der Pol praat met burgemeester De Boer van Buren. Op zijn grondgebied begon de stroomstoring die nu al drie uur duurt. 'Ik was op een bijeenkomst en werd gebeld door mijn vrouw. Alles is donker.'
Liveblog (gesloten): Overal weer stroom na grote stroomstoring Rivierengebied
22.11 Wat doet u in de tussentijd?
22.06 Weet u het nog? De stroomstoring in 2007 in de Bommelerwaard?
Liveblog (gesloten): Overal weer stroom na grote stroomstoring Rivierengebied
22.02 De autoriteiten schalen op naar GRIP 4. Wat is dit? Lees dat hier (pdf).
22.01 De politie heeft het ook niet gemakkelijk.
21.57 Liander: de stroomstoring duurt naar verwachting tot 1.00 uur.
21.55 Om 22.00 uur weer een nieuws update van TV Gelderland. Kijk hier mee.
21.53 Opnieuw bewegend beeld.
Liveblog (gesloten): Overal weer stroom na grote stroomstoring Rivierengebied
21.51 Kapel-Avezaath zou weer stroom hebben. Dat zou ook gelden voor Wadenoijen.
21.48 Geen stroom? De masten voor mobiele telefonie vallen op een gegeven ogenblik uit. Zet je transistorradio of autoradio aan!
21.44 Een kaart van het hoogspanningsnet in Gelderland. Bij de stroomstoring in 2007 was de blauwe hoogspanningslijn getroffen, 2 keer 150 kilovolt. Vanavond gaat het om de gele lijn. Die is 2 keer 50 kilovolt.
Foto: hoogspanningsnet.com
21.38 Een verloskundigenpraktijk is mobiel niet bereikbaar en roept mensen op contact te leggen met het ziekenhuis in Tiel.
21.35 We krijgen via Facebook het bericht dat Albert Heijn in Culemborg bang is voor plunderingen. De deuren kunnen niet meer dicht. Een bevestiging of dit klopt ontbreekt.
21.32 Calamiteitendeskundige bij Omroep Gelderland Eugene Leenders legt de situatie uit:
21.28 BELANGRIJK! De verwachting is dat GSM-masten in het getroffen gebied het nog tot pak 'm beet 23.00 uur uithouden. 
21.26 In het getroffen gebied geldt GRIP 2. Maar wat betekent dat? Dat leest u hier.
21.22 Geen stroom in het gemeentehuis van Geldermalsen, maar een noodaggregaat zorgt voor licht op ons koningspaar.
21.20 Een oplettende lezer van dit liveblog vindt dat in flatgebouwen en andere panden met liften de liften gecontroleerd moeten worden. Misschien zitten mensen vast.
21.19 Volgens netbeheerder Liander zitten 24.449 huishoudens en bedrijven zonder stroom.
21.11 De eerste bewegende beelden vanuit het getroffen gebied. 
Liveblog (gesloten): Overal weer stroom na grote stroomstoring Rivierengebied

21.10 Op TV Gelderland brengen we om 21.30 uur een extra nieuwsuitzending.

21.08 De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid roept op Twitter mensen in de getroffen gebieden op apparaten die aanstonden uit te zetten en bij buren te informeren of ze hulp nodig hebben.
21:06 Het ziekenhuis Rivierenland in Tiel zegt via de receptie geen enkel probleem te hebben met de stroomvoorziening.
21.05 Je moet wat...
21.02 Verslaggever Ton Arbouw is in Geldermalsen, althans daar gaat hij van uit.
21.00 Liander kijkt of de stroom via een station in Tiel kan worden omgeleid. Het is onduidelijk hoelang de storing duurt.
20.51 Oh jee...
20.47 Een overzichtskaart van het getroffen gebied:
20.45 Verslaggever Justus Leerling vanuit Culemborg:
20.41 Afgelopen zaterdag meldden we dat Defensie deze week zou gaan oefenen...
20.39 Gelukkig maar...
20.36 De brandweer meldt zich bij een zorgcentrum voor ouderen in Culemborg, vertelt verslaggever Justus Leerling. 'Zo kunnen mensen snel hulp krijgen.'
20.34 Onze verslaggeefster vertelt op Radio Gelderland dat er mensen op afstand worden gehouden. 'Bij de helikopter gebeurt niet veel. Er staat wel een brandweerwagen bij', zegt Marjolein Deurloo.
20.32 Steeds meer plaatsen blijken geen stroom te hebben. Zie hier een overzicht van Liander.
20.28 Het gebeurde bijna tien jaar geleden ook: 
20.25 Frank van Dijk sprak op Radio Gelderland met een woordvoerster van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid: 
20.22 Dit zei onze verslaggeefster op Radio Gelderland:
20.17 Een woordvoerster van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid meldt dat instanties hard werken om de omvang van de stroomstoring in kaart te brengen en om maatregelen te nemen waardoor huishoudens weer stroom krijgen.
20.16 Verslaggever Marjolein Deurloo meldt dat de weg wordt afgezet.
20.13 Deze fitnesstrainer maakt van de nood een deugd.
20.06 Humoristische berichten verschijnen ook op Twitter.
20.04 Herinneringen aan tien jaar geleden komen boven.
20.03 Volgens Netbeheerder Liander zitten ruim 24.000 aansluitingen zonder stroom. De verwachte eindtijd is onduidelijk.
20.01 De helikopter is bij de provincialeweg N320 in Zoelmond tegen de mast gevlogen.
19.59 Vanwege de ontwikkelingen gaat Radio Gelderland weer uitzenden. Dat gebeurt zo snel mogelijk. Volg de uitzending hier.
19.55 Een helikopter van Defensie is inderdaad tegen een hoogspanningskabel gevlogen, bevestigt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De twee bemanningsleden hebben het toestel veilig aan de grond gezet.
19.50 De stroomstoring roept herinneringen op aan de grote storing in 2007. Zo'n 50.000 huishoudens in de Bommelerwaard zaten dagen zonder stroom. Een Apache-gevechtshelikopter was tijdens een oefening tegen hoogspanningskabels gevlogen.
19.47 De burgemeester van Geldermalsen, Miranda de Vries, meldt via Twitter ook dat een helikopter tegen een hoogspanningskabel is gevlogen.
19:44 Volgens een bericht van de niet-officiële site 112Gld-Zuid heeft een Apache van de Landmacht een hoogspanningskabel geraakt.
19.09 Netbeheerder Liander bevestigt op haar website dat huishoudens zijn getroffen in onder meer: Beusichem, Buurmalsen, Culemborg, Deil, Geldermalsen, Kapel-Avezaath, Buren, Rhenoy, Rijswijk, Tricht en Zoelen. 
De tekst gaat verder onder de foto's en tweets.
Foto's: Omroep Gelderland
Een oorzaak is niet bekend.
De verwachte eindtijd van de storing schat Liander in op 21.00 uur.
Later meer.