Nieuws

Onderzoek: veel mis bij speciaal vervoer PlusOV

APELDOORN - PlusOV, verantwoordelijk voor het meeste speciaal vervoer in de regio Stedendriehoek, heeft fout na fout gemaakt. Dat is de conclusie van een extern rapport naar het functioneren van het speciaal vervoer in onder meer Apeldoorn, Hattem en Zutphen. PlusOV belooft beterschap.
GESCHREVEN DOOR Maarten Dallinga
Vooral sinds augustus dit jaar zijn er problemen, met name met leerlingenvervoer en Wmo-vervoer (de vroegere Regiotaxi). Zo worden kwetsbare kinderen en ouderen niet of te laat opgehaald en zijn routes onnodig lang. 
Volgens de onderzoekers van het bureau Cissonius Groep heeft PlusOV als planner van de ritten verzuimd om 'tijdig deugdelijke vervoersplannen aan de vervoerders op te leveren'. Ook werkt PlusOV met software die nog niet doorontwikkeld is, staat in het rapport (pdf). Daarnaast is er te weinig kennis in huis. 'Dit is opmerkelijk omdat de regie in feite de core business is van de vervoerscentrale', merken de onderzoekers fijntjes op. Er is, in opdracht van de betrokken gemeenten, gekeken naar de periode 21 augustus tot half september.
Bekijk ook ons dossier over speciaal vervoer in Gelderland.

Bestuursvoorzitter mogelijk weg

PlusOV heeft inmiddels een interim-management aangesteld om samen met de directeur de problemen op te lossen. Mensen met klachten die zijn blijven liggen, worden binnen twee weken gebeld, belooft PlusOV. De routes die niet goed lopen, ongeveer 20 procent, worden verbeterd.
De bestuursvoorzitter van PlusOV, Wim Vrijhoef (ook wethouder in Voorst) legt mogelijk zijn functie neer. 'Dat is zeker denkbaar', zegt hij tegenover Omroep Gelderland
Beluister hier een gesprek met Wim Vrijhoef, bestuursvoorzitter van PlusOV:

Wat is PlusOV?

PlusOV is de naam van het speciaal vervoer in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. De planning wordt geregeld in eigen beheer (door de gemeenten); de uitvoering van de ritten is uitbesteed aan Taxi Witteveen, TCR Raalte en Willemsen de Koning. 
In augustus 2016 begon PlusOV met leerlingenvervoer in de gemeente Apeldoorn en sinds augustus 2017 verzorgt PlusOV ook het leerlingenvervoer in de andere betrokken gemeenten. Sinds 1 januari dit jaar rijdt al het Wmo-vervoer in de Stedendriehoek onder de naam PlusOV. 
In de eerste zes maanden van 2017 werden ruim 200.300 Wmo-ritten uitgevoerd en ruim 57.000 ritten in het kader van leerlingenvervoer.
Binnenkort publiceert Omroep Gelderland de resultaten van een eigen, grootschalig onderzoek naar het functioneren van speciaal vervoer in Gelderland. Wilt u uw ervaringen kwijt? Mail dan naar mdallinga@gld.nl.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!