Nieuws

Renee betaalde 3200 euro voor doodzieke rashond

ZALTBOMMEL - De illegale handel in rashonden dupeert niet alleen de kopers, maar ook de dieren lijden eronder. Veel handelaren deinzen nergens voor terug en verkopen gerust ernstig zieke dieren.
Zo kwam onlangs hondenhandelaar Tamara uit Brummen negatief in het nieuws. Renee van der Leij uit Zaltbommel kocht ruim een jaar geleden bij haar ook een hond: een pomeriaan. Dat liep verkeerd af. 
'We zagen het op Facebook voorbijkomen', vertelt Renee. 'Ik wilde graag een hondje met bijzondere kleuren en ik kon via haar zo'n hondje krijgen. Ik wist dat het hondje uit Rusland kwam.'
Toen ze bij Tamara kwam, zag ze niets geks. Het was een huiselijke situatie waar ze in terechtkwam. 'Ze had meerdere honden, er liepen kinderen rond. Niets geks', zegt Renee. Ze heeft 3250 euro betaald en de hond, Biru, mee naar huis genomen. Er waren geen papieren bij. Die zouden worden nagestuurd. Het hondje was wel heel klein en woog maar 500 gram.

Al snel gaat het mis

Renee had twijfels over de leeftijd van de hond. Een paar dagen later was het mis. Biru werd heel lusteloos. De dierenarts kwam er niet uit en Biru moest naar een dierenkliniek. Daar is de hond in een couveuse op de IC gelegd. Wat bleek: hij zat onder de spoelwormen. En werd eigenlijk van binnen opgegeten.
In de dierenkliniek is Biru opgelapt en hij mocht mee naar huis. De kosten voor de dierenarts waren 1800 euro. Vlak nadat ze thuis waren, was het foute boel. In de avond kreeg Biru een hypo-aanval. 'Ik heb om de zoveel tijd fijngemalen dextro in zijn bekje gespoten', vertelt Renee. Uiteindelijk is ze gaan slapen.

Biru heeft het niet overleefd

De volgende ochtend lag Biru voor dood in zijn bench. 'We zijn met vliegende vaart naar de kliniek gegaan. Toen Biru op de behandeltafel lag, blies hij zijn laatste adem uit.' Volgens de dierenarts had Biru belangrijke vaccinaties niet gehad en was het Russische paspoort niet in orde.
Toen Biru dood was, heeft Renee dat bij Tamara gemeld. En ze heeft gezegd dat ze haar geld terug wilde. Tamara weigerde dat.
Renee is heel boos en roept toekomstige eigenaren op om goed op te passen en naar erkende fokkers of handelaren te gaan. 'Je moet gewoon normaal met dieren omgaan', zegt Renee. 'Zij hebben ook gevoel.'
Omroep Gelderland heeft diverse keren Tamara om een reactie gevraagd, maar die kwam er niet.

Heel vaak iets mis met hondjes uit Oost Europa

Onderzoeker Paul Overgaauw van de faculteit diergeneeskunde kent dit soort verhalen. De hondjes zijn vaak te jong voordat ze geëxporteerd worden naar Nederland. Ze zitten vaak dicht op elkaar, wat de kans op infectieziekten laat toenemen.
Hondsdolheid of rabiës is daarbij één van de gevaarlijkste. De dierenarts moet honden die in de omgeving van een hond met rabiës zijn geweest, laten inslapen. De eigenaar moet gevaccineerd worden, omdat de ziekte ook heel gevaarlijk is voor de mens.
Volgens de onderzoeker is de wetgeving rond de hondenhandel goed op orde. Het grote probleem zijn volgens Overgaauw de open grenzen binnen Europa, die controle op wat er binnenkomt erg lastig maakt.
Goede voorlichting aan toekomstige eigenaren van honden is volgens hem de beste weg om dit soort illegale handel tegen te gaan. Laat je goed informeren zegt hij, dat kan bijvoorbeeld door een dierenarts.

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl