Aalten

Laura van Kaam terug na depressie: 'Ik ben zo blij dat ik weer leef in plaats van overleef'

Na een afwezigheid van negen maanden, waarin ze worstelde met een zware depressie, beleefde de 19-jarige Laura van Kaam vrijdagavond in Ulft haar comeback. Na afloop vertelde de Achterhoekse zangeres in een openhartig interview met Omroep Gelderland hoe blij ze is om weer terug te zijn. © Omroep Gelderland
ULFT - Na een afwezigheid van negen maanden, waarin ze worstelde met een zware depressie, beleefde de 19-jarige Laura van Kaam vrijdagavond in Ulft haar comeback. Na afloop vertelde de Achterhoekse zangeres in een openhartig interview met Omroep Gelderland hoe blij ze is om weer terug te zijn.
'Ik voel me echt te gek, dit is gewoon wat ik mijn hele leven wil doen', antwoordt Laura op de vraag hoe ze zich nu voelt. In de DRU Cultuurfabriek stond ze na lange tijd weer op het podium. Hoewel ze moe is, giert er enorm veel adrenaline door haar lichaam. 

'Ik ben zo trots'

'Dit was de première van mijn nieuwe theatershow. Ik heb echt het gevoel dat ik er niks meer aan ga veranderen, want het is gewoon precies zoals het hoort te zijn. Ik ben zo trots', jubelt ze. Voor Laura - die op 13-jarige leeftijd doorbrak nadat ze het televisieprogramma The Voice Kids had gewonnen - was het een emotionele avond. Haar vader en moeder waren erbij en met haar zus zong ze zelfs een nummer.
'Mijn ouders zijn heel belangrijk voor me. Ze betekenen zo veel voor mij. Ik zie hoe trots ze zijn', blikt de zangeres uit Dinxperlo terug. 'Ook het lied met mijn zus was bijzonder. Mijn ogen schieten al bijna vol als ik eraan denk. Dat vind ik zo mooi.'
(De tekst gaat verder onder de video)
Laura van Kaam terug na depressie: 'Ik ben zo blij dat ik weer leef in plaats van overleef'

'Met mijn liedjes kan ik mensen raken'

Sommige bezoekers hielden het tijdens het optreden van Laura niet droog. 'Ik heb zelf natuurlijk het een en ander meegemaakt, dus ik heb het gevoel dat mijn liedjes ook zeker kunnen raken. En dan bedoel ik dat niet egoïstisch', legt ze uit. 'Ik hoop gewoon dat ik mensen mijn muziek kan meegeven naar huis. En als ze daar geëmotioneerd door raken, vind ik dat eigenlijk alleen maar heel bijzonder.
Hoewel de Achterhoekse vanwege haar depressie zelfs een kleine twee maanden in een kliniek zat, praat ze openhartig over die zwarte periode in haar leven. 'Mijn depressie duurt zeker al een paar jaar, maar het gaat natuurlijk met ups en downs. Ik denk ook dat een depressie altijd deel van mij zal uitmaken. Ik denk dat je daar niet honderd procent van kan genezen. Het is belangrijk dat je ermee leert omgaan', benadrukt ze.

'Ik ben bang dat het nog een keer gebeurt'

De 19-jarige vertelt dat ze het echt heel zwaar heeft gehad. 'Zoals ik tijdens de show al zei: ik kon niet eens zelf douchen. Ik was zo zwak. En dat alleen maar door een psychische ziekte, Ik ben heel bang dat dat nog een keer gaat gebeuren. Maar als ik dan terugkijk op een avond zoals deze, ben ik zo blij dat ik er weer kan staan. Dat ik weer leef in plaats van overleef.'
De zangeres geeft aan dat het ook anders had kunnen aflopen. 'Een depressie kan een dodelijke ziekte zijn. Dat onderschatten mensen vaak. Daarom ben ik ook zo blij dat ik hier toch sta, dat ik dit toch heb kunnen doen. Daarom ben ik heel trots op mezelf', glundert ze.

'Ik wil dit zo graag'

Laura kan niet wachten tot ze weer de bühne op kan. Vanwege de depressie had ze haar boekingen tijdelijk stilgelegd, maar nu komt er weer zo nu en dan wat binnen.
'Ik probeer echt te kijken wat ik leuk vind om te doen. Het is natuurlijk ook een beetje mijn werk, maar zo zie ik het niet', lacht ze. 'Het is gewoon mijn passie, mijn doel, mijn droom. En als ik dan zo'n zaal kan uitverkopen dan denk ik: my god Sonja (haar manager, red.) hoeveel shows gaan we nog doen, want ik wil dit zo graag.'

Zie ook: