Nieuws

Radboud Universiteit gaat met escape room terug naar 1943

De Radboud Universiteit in Nijmegen staat volgend jaar op bijzondere wijze stil bij haar tijdelijke sluiting in de Tweede Wereldoorlog. Op 11 april 2018 is het precies 75 jaar geleden dat de universiteit weigerde zich loyaal te verklaren aan de Duitse bezetter. En daardoor haar deuren moest sluiten. © Pixabay
NIJMEGEN - De Radboud Universiteit in Nijmegen staat volgend jaar op bijzondere wijze stil bij haar tijdelijke sluiting in de Tweede Wereldoorlog. Op 11 april 2018 is het precies 75 jaar geleden dat de universiteit weigerde zich loyaal te verklaren aan de Duitse bezetter. En daardoor haar deuren moest sluiten.
Op 11 april 2018 opent de universiteit een educatieve escape room. Thema van deze ruimte is 'universiteit in verzet'. Daarmee wil de universiteit 'een indringend deel van de Nijmeegse geschiedenis bekendmaken onder een breed publiek', zo meldt Eelco Keij van de universiteit. 
Escape rooms zijn populair: het zijn ruimtes waaruit je met een groepje mensen moet proberen te ontsnappen door een aantal vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren. Deze Nijmeegse escape room is toegankelijk in het Nederlands, Engels en Duits.

Verhaal Nijmeegse studentenleider

Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier, oud-voorzitter van studentenvereniging Carolus Magnus, speelt een belangrijke rol in het verhaal van de educatieve escape room. Hij was leider van het Nijmeegse studentenverzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
Bezoekers kruipen in de huid van zijn vrienden en moeten 75 jaar na dato keuzes maken die effect hebben op het verloop van de ontsnapping uit de escape room.

Rector magnificus weigerde

Rector Bernardus Hermesdorf weigerde in april 1943 als enige Nederlandse rector magnificus om principiële redenen om studenten een loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter voor te leggen.
Deze keuze leidde onvermijdelijk tot sluiting van de universiteit. Eén dag voor sluiting bevestigde Hermesdorf eigenhandig een bericht met een mededeling van deze strekking op een bord in de aula.
De brief van Hermesdorf:
Studentenvoorman Van Hövell stierf begin 1945 in het Duitse concentratiekamp Neuengamme. 
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl