Instellingen

Verzet tegen plannen voor zonneparken Kapel-Avezaath

KAPEL AVEZAATH - Steeds meer inwoners van Kapel-Avezaath keren zich tegen de plannen voor de aanleg van twee zonneparken bij het dorp. In vier dagen tijd werden bij de plaatselijke supermarkt ruim honderd handtekeningen opgehaald. De inwoners vrezen dat het typische Betuwse landschap verloren gaat.
Dirk van Beusichem is fruitteler en initiatiefnemer van één van de twee zonneparken. 'Ik wil dat het park er alleen komt als het ingepast kan worden in het landschap', zegt hij. Uitgewerkte plannen voor het zonnepark heeft Van Beusichem nog niet. Onderzoeken moeten wat hem betreft eerst uitwijzen wat de gevolgen zijn. Aan de hand van die resultaten wil hij een definitief plan maken. Woensdagavond organiseert Van Beusichem een informatieavond waarbij inwoners worden uitgenodigd om mee te denken. 

Te grootschalig

Johan van Dooren en Vera Stormbroek wonen in Kapel-Avezaath. Zij zien de komst van de zonneparken niet zitten, vooral de grootschaligheid is een doorn in het oog. 'Straks is een derde van het dorp zonnepark', vreest Van Dooren. 'En dat is niet wat we willen.' De gemeente Tiel heeft een tijdelijke vergunning verleend voor twee parken van 17 en 20 hectare om de aanvraag van subsidie mogelijk te maken. Op bomen in het dorp hangen inmiddels aanplakbiljetten met daarop teksten als 'NEE, géén industrieterrein in plaats van boomgaard'.

Onderzoek

De gemeente Tiel zegt in een reactie dat de plannen niet passen binnen het huidige bestemmingsplan. Voordat het bestemmingsplan kan worden aangepast, moet er eerst onderzoek gedaan worden naar de landelijke inpassing en gevolgen voor natuur en milieu. Ook moet er een duidelijk maatschappelijk draagvlak voor de plannen zijn. Nadat de definitieve plannen voor de zonneparken zijn ingediend, hakt de gemeenteraad een knoop door.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!