Ede

Eigenaar wil Muur van Mussert slopen

LUNTEREN - Eigenaar Roderick Zoons van camping De Goudsberg in Lunteren heeft bij de gemeente Ede gemeld dat hij van plan is de Muur van Mussert op zijn terrein te slopen.
Ede kan daar volgens een woordvoerder weinig aan doen, aangezien de muur op particulier terrein staat. 'Het wachten is op het Rijk, dat de muur nog steeds niet als monument heeft aangewezen', zegt een woordvoerder.
Het bouwwerk op de Goudsberg in Lunteren werd in de jaren dertig gebouwd in opdracht van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Voorman Anton Mussert sprak er zijn aanhang toe. Tienduizenden mensen kwamen af op zijn Hagespraken. 

Muur verkeert in slechte staat

Het platform waarop Mussert stond, is direct na de oorlog gesloopt. Mussert werd op 7 mei 1946, een jaar na zijn aanhouding, op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd. Van het complex is nu alleen nog een stuk muur met een deel van het amfitheater over, die in slechte staat verkeren.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed liet begin dit jaar weten een monumentenverzoek te steunen, maar heeft die beslissing ingetrokken. De dienst wil wachten op een onderzoek naar herdenkings- en militair erfgoed. Jan Kijlstra van de Stichting Erfgoed Ede zei in februari dat een besluit nog wel twee jaar op zich laat wachten. 

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl