Nieuws

Bijna half miljoen voor restauratie Bommelse Bolwerken

ZALTBOMMEL - De restauratie van de zeven bolwerken rondom de stad Zaltbommel begint komende winter. Dat heeft de gemeente Zaltbommel laten weten. Nadat eerder het Rijk en de gemeente zelf al geld vrijmaakten voor de restauratie, betaalt nu ook de provincie Gelderland 475.000 euro mee aan het project. De bolwerken waren vroeger van groot belang voor de verdediging van de stad.
Allereerst staan de grote onderhoudswerkzaamheden van het Oranjebolwerk en het Lage Singelbolwerk op het programma. De waterpartijen worden uitgebaggerd en er worden snoeiwerkzaamheden uitgevoerd. 'Hierdoor wordt het een prachtig en net park met mooie doorkijkjes', zegt wethouder Simon Buwalda. De gemeente is van plan om net als in de 18e eeuw 'bolwerkers' aan te stellen die verantwoordelijk worden voor het onderhoud.

Definitief ontwerp

Na het grote onderhoud wil de gemeente samen met bewoners, deskundigen en belanghebbenden een definitief ontwerp voor de restauratie van de bolwerken maken. Uitgangspunt daarbij is dat de bolwerken de functie en uitstraling van een landschapspark krijgen. 

Rijksmonument

De bolwerken van Zaltbommel zijn door het Rijk aangewezen als Rijksmonument. De gemeente wil ieder jaar een bolwerk restaureren. Behalve de provincie heeft ook de gemeente zelf geld vrijgemaakt voor de restauratie. Eerder kreeg de stad in de Bommelerwaard ook al 277.000 euro subsidie van het Rijk voor de restauratiewerkzaamheden van de bolwerken.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl