Nieuws

Nog geen jodiumpil gekregen? Geen paniek!

Tot en met begin november kunnen inwoners van 32 gemeenten jodiumtabletten in de brievenbus ontvangen. Deze tabletten moeten door kinderen en zwangere vrouwen worden ingenomen bij een kernramp. © Omroep Gelderland
Tot en met begin november kunnen inwoners van 32 gemeenten jodiumtabletten in de brievenbus ontvangen. Deze tabletten moeten door kinderen en zwangere vrouwen worden ingenomen bij een kernramp.
De pillen moeten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt dat vrij kan komen bij een kernramp. De kans op zo'n ramp is heel erg klein, maar de rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval.
Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt dat de pillen nog de hele maand oktober, met een uitloop naar de eerste week van november, worden verspreid. 

Verspreiding grote klus

Nadat bekend werd dat PostNL de distributie van de pillen ging doen, werd vrijwel meteen gezegd dat de leveringstermijn verlengd ging worden, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Tabletten bij baby's toedienen

Op het vorige artikel dat Omroep Gelderland bracht, kwamen verschillende reacties van ouders met de vraag hoe de tabletten bij baby's moeten worden toegediend. Het ministerie geeft het advies om de tablet fijn te malen, met de juiste dosering, en door de melk te mengen. 

Pillen in 32 gemeenten

Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doesburg, Doetinchem, Elburg, Epe, Geldermalsen, Hattem, Heerde, Lingewaal, Lochem, Maasdriel, Montferland, Neerijnen, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Rheden, Rozendaal, Tiel, Voorst, West Maas en Waal, Winterswijk, Zaltbommel, Zevenaar en Zutphen krijgen de pillen verspreid. 
De inwoners van Gelderland die de pillen krijgen, wonen binnen 100 kilometer van een kerncentrale, de zogeheten tweede ring. Voor mensen die dichter bij de centrales wonen, gelden hogere leeftijdsgrenzen. De rijksoverheid geeft meer informatie, onder meer een postcode- en leeftijdscheck waarbij je kunt zien of je jodiumtabletten moet slikken.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zie ook: