Nieuws

Forse kritiek op verbannen van oude dieselauto's

Er is forse kritiek op het voornemen van de gemeente Arnhem om alle dieselauto's van voor 2004 uit het centrum van de stad te verbannen. De KNAC (Koninklijke Nederlandse Automobiel Club) ziet niets in het plan. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er is forse kritiek op het voornemen van de gemeente Arnhem om alle dieselauto's van voor 2004 uit het centrum van de stad te verbannen. De KNAC (Koninklijke Nederlandse Automobiel Club) ziet niets in het plan.
'Dit is juist wat we niet willen', laat KNAC-directeur Peter Staal weten in een reactie. Volgens hem ontstaat er een lappendeken van regels omdat elke gemeente met eigen beleid komt. Eerder stelden Amsterdam en Utrecht al een verbod in voor dieselauto's, maar dat geldt voor voertuigen ouder dan 2001. Dat is ronduit verwarrend. Ook het MKB vraagt om landelijk beleid 'ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn.'

Lucht niet schoner

Bovendien trekt Staal het nut van een verbod ernstig in twijfel. De gemeente zegt op basis van een berekening dat de luchtkwaliteit door de maatregel verbetert. Maar uit metingen die na het invoeren van maatregelen in Utrecht en Antwerpen zijn gedaan, blijkt dat de lucht niet schoner wordt. 'Het gaat ook om een relatief kleine groep auto's', aldus de KNAC-directeur, die stelt dat de gemeenschap onnodig op kosten wordt gejaagd omdat de handhaving van het verbod ook nog eens geld kost. 
Het gebied waar de milieuzone gaat gelden.
Er is forse kritiek op het voornemen van de gemeente Arnhem om alle dieselauto's van voor 2004 uit het centrum van de stad te verbannen. De KNAC (Koninklijke Nederlandse Automobiel Club) ziet niets in het plan. © Gemeente Arnhem.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!