Nieuws

Wolf op de Veluwe gesignaleerd

ARNHEM - Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd, meldt de provincie Gelderland. Op basis van foto's hebben experts van Wolven in Nederland en het Lupus Institut in Duitsland bevestigd dat het om een wolf gaat.
Volgens Wolven in Nederland is het de derde keer dit jaar dat in Nederland met zekerheid een wolf is gezien. In maart werd een wolf doodgereden op de A28 bij Hoogeveen en in augustus zijn twee schapen door een wolf doodgebeten in Groningen. De jaren ervoor zijn ook wolven in Nederland gesignaleerd.
De provincie meldt dat ze terreinbeheerders donderdag heeft geïnformeerd. Beheerders is gevraagd naar sporen en uitwerpselen te zoeken van de wolf.

'Laat de wolf met rust'

De wolf komt waarschijnlijk uit Duitsland. Over de grens leven diverse wolvenroedels. De wolf is een roofdier dat zich voornamelijk voedt met wilde hoefdieren. Maar het kan zich ook voeden met vee, en dan vooral schapen en geiten.
De kans om een wolf tegen te komen is klein, zegt de provincie. De provincie adviseert afstand te houden, honden aan de lijn te houden en de wolf met rust te laten.
De provincie wil niet zeggen waar de wolf precies is gezien. 'De wolf houdt van rust, dat willen we zo houden', zegt woordvoerster Everdien Gunsing.

Overspoeld met meldingen

Volgens Leo Linnartz van Wolven in Nederland zijn er veel meldingen binnengekomen van mensen die zeggen dat ze een wolf hebben gezien. 'Dat zien we bijna nooit, verspreid over de Veluwe.'
Het is duidelijk een wolf, zegt Linnartz. 'De vorm, de houding, de kleur van de vacht, kleine afgeronde oren. De kop is breed, met een witte aftekening om de nek. Het beest ziet er robuust uit.'   

Zie ook:

Over de foto: de provincie heeft een uitsnede van de foto aangeleverd, anders zou de locatie eenvoudig te achterhalen zijn.