Nieuws

Arnhemmer wijst de weg voor 9 miljard

Europa's eigen gps-systeem Galileo is bijna in de lucht. Komende zomer kan je wereldwijd op pad met deze wegwijzer op je gps-horloge.Paul Verhoef is verantwoordelijk voor dit 9 miljard euro kostende project van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. © Wikimedia
ARNHEM - Europa's eigen gps-systeem Galileo is bijna in de lucht. Komende zomer kan je wereldwijd op pad met deze wegwijzer op je gps-horloge.Paul Verhoef is verantwoordelijk voor dit 9 miljard euro kostende project van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.
De geboren Arnhemmer is vanaf het begin bij Galileo betrokken. Twintig jaar na de eerste plannen is het nu bijna zo ver. In 2005 werd hij directeur satellietnavigatie omdat hij destijds een van de weinige ambtenaren met ruimtevaartexpertise.

Noodzaak

Er is jaren fel gedebatteerd over de noodzaak van Galileo. Waarom miljarden spenderen als Amerika zijn Global Positioning System (GPS) kosteloos beschikbaar stelt? Critici spreken van een miljarden verslindend prestigeproject. Voorstanders zeggen dat GPS-diensten steeds belangrijker worden, want Europa kan niet van de VS afhankelijk zijn. In de EU is zeven procent van alle economische activiteiten direct afhankelijk van gps-diensten. Van mobiele en energienetwerken tot de logistieke sector. 

Satellietten

Achttien satellieten hangen op ruim 23.000 km in een baan om de aarde. In december komen er vier bij. Dan is het systeem over de hele wereld voor 98 procent van de tijd beschikbaar. Komend jaar volgen er nog vier. Het systeem draagt de naam van de Italiaanse renaissancewetenschapper Galileo Galilei die bewees dat de aarde om de zon draait.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl