Nieuws
Besmettelijke vorm van tbc in Vaassen

VAASSEN - In de wijk Berkenoord II in Vaassen is open tbc uitgebroken. Open tbc is besmettelijk en daarom doet de GGD Noord- en Oost-Gelderland onderzoek om besmettingen te voorkomen. Volgens GGD-arts Sieb van Kuijk gaat het om ruim twintig gevallen, de meeste in Vaassen en enkele in Apeldoorn en elders buiten Gelderland.
De GGD weet niet waar en wanneer de patiënten de besmetting hebben opgelopen. Mensen uit hun directe omgeving krijgen een oproep voor een huidtest. Is die positief, dat wil zeggen geeft hun huid een reactie, dan moet uit een longfoto duidelijk worden of ook deze mensen tuberculose hebben opgelopen.
Driehonderd huishoudens oproep
Volgens Van Kuijk krijgen driehonderd huishoudens in Vaassen een oproep voor een onderzoek. Berkenoord II staat bekend om het Molukse karakter, maar daar ligt niet de oorzaak, zegt hij. 'We zoeken de oorzaak niet onder familiebezoeken in Indonesië.'
Hij vermoedt dat de oorzaak in het voormalige Oostblok ligt. 'Tbc komt daar nog veel voor en met het vrije reizen van personen is besmetting mogelijk. Er werken in onze regio veel mensen uit Oost-Europa.'
De eerste besmettingsgevallen in Vaassen dateren van december vorig jaar. 'De eerste patiënten zijn al weer genezen', legt Van Kuijk uit.
Frank van Dijk sprak op Radio Gelderland met de arts:
Lang medicijnen slikken
Tuberculose is een infectieziekte die meestal goed is te behandelen met medicijnen. Die moeten minstens een half jaar worden geslikt.
tekst gaat door onder de video
Besmettelijke vorm van tbc in Vaassen
Tbc zit doorgaans in de longen. Wie ziek is klaagt over hoesten (soms van bloed), koorts, moeheid, nachtzweten en vermagering. Besmetting gebeurt alleen door een andere patiënt die in de richting van de ander hoest.
Het lastige is dat patiënten na te zijn besmet niet meteen ziek worden. Dat kan maanden tot zelfs twee jaar duren.
Hoe stel je tbc vast?
Via een mantouxtest kan een infectie met de bacterie die tbc veroorzaakt worden opgespoord. Zo'n test is een klein prikje in de onderarm met een testvloeistof. Na 3 tot 5 dagen kan de test worden afgelezen. Heeft de patiënt een zwelling en wordt de huid op die plek rood, dan is waarschijnlijk sprake van een besmetting.
De laatste keer dat in Gelderland open tbc werd vastgesteld, was in 2015. Toen bleek een medewerker van postbedrijf Sandd in Apeldoorn besmet te zijn. Enkele honderden medewerkers moesten toen worden onderzocht op besmetting.
In december 2015 bleek een vluchteling in de noodopvang Heumensoord bij Nijmegen een niet-besmettelijke vorm van tbc te hebben.
Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!