Nieuws

'Afkickkliniek voor veroordeelden is drugshol'

ZUTPHEN - De Piet Roordakliniek in Zutphen, een afkickkliniek voor veroordeelde criminelen, is een drugshol. Dat zeggen gedetineerden tegen De Stentor.
Dat zeggen gedetineerden tegen De Stentor. 'Je kunt hier zó gemakkelijk aan drugs komen, dat heel veel mensen bang zijn weer verslaafd te raken', zegt een gedetineerde tegen de krant. 'Coke, hasj, ritalin en vooral veel GHB. Het zou hier veilig moeten zijn, maar dat is het niet. Zeker de helft van de gedetineerden gebruikt.' 

Directie erkent problemen

De krant zocht naar aanleiding van de gedetineerden die aan de bel trokken contact met bestuursvoorzitter Ruud Rutten van Tactus, waar de Piet Roordakliniek onder valt. Hij bevestigt dat er drugs is gebruikt in de kliniek. Volgens hem wordt er hard gewerkt om de drugs uit de kliniek te krijgen.

Komt vaker voor

'De forensische behandeling ligt onder de loep, maar dit is iets wat al veel langer speelt', vertelt Jeannette Ooink, woordvoerster van Tactus. 'Dit komt op veel meer afkickklinieken voor, en niet alleen die van ons.'
'Tactus heeft verschillende soorten voorzieningen voor mensen met verslavingsproblemen. Van begeleid wonen tot behandelingen via internet', zegt Ooink. 'De Piet Roordakliniek in Zutphen is een kliniek specifiek voor mensen met een criminele achtergrond en verslaving en dan is de kans aanwezig dat dit gebeurt.

Beveiliging nog scherper

Er werd al gecontroleerd door middel van detectoren, kamercontroles en beveiligers. 'We kijken waar we de maatregelen moeten aanscherpen. We controleren nu nog meer op drugs via urine controles', aldus Ooink.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl