Nieuws

Namen gesneuvelde militairen Mali bijgeschreven op plaquette

De namen van de Mali gesneuvelde militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld zijn zondagochtend bijgeschreven in de Gedachteniskapel bij het Ereveld in Beneden-Leeuwen. © Omroep Gelderland
BENEDEN-LEEUWEN - De namen van de Mali gesneuvelde militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld zijn zondagochtend bijgeschreven in de Gedachteniskapel bij het Ereveld in Beneden-Leeuwen.
In en rond de kapel is elke tweede zondag van oktober de jaarlijkse herdenking van omgekomen stoottroepers. De namen van sergeant Hoving en korporaal Roggeveld werden toegevoegd op een plaquette in de kapel.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video en foto)
Namen gesneuvelde militairen Mali bijgeschreven op plaquette
Op verzoek van de families van de vorig jaar omgekomen militairen was de plechtigheid besloten. 
Na de bijeenkomst in de kapel was er een openbare herdenking met onder meer een stille tocht door Beneden-Leeuwen en een bijeenkomst op de begraafplaats van de Stoottroepers. De kapel was toen voor iedereen open. Er waren een kleine honderd militairen en veteranen.

378 namen van gesneuvelden

Op de plaquette in Beneden-Leeuwen staan sinds vandaag 378 namen. Dat zijn de namen van alle sinds de Tweede Wereldoorlog omgekomen Stoottroepers. De Stoottroepers ontstonden in 1944 in bevrijd Zuid-Nederland vanuit het verzet, om de geallieerden te steunen in de strijd tegen de Duitsers. Het legeronderdeel hoort nu bij de landmacht.
De zaak rond de dood van de twee militairen in Mali leidde begin deze week tot het vertrek van minister Jeanine Hennis van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Hennis was niet bij de herdenking aanwezig.

Slag om Arnhem

Het Ereveld Stoottroepen werd in 1949 speciaal aangelegd voor gesneuvelde verzetsstrijders die in 1944 tijdens de Slag om Arnhem samen met de geallieerden streden voor de bevrijding van het Land van Maas en Waal.
Veel gesneuvelden zijn hier begraven geweest, maar later door hun familie herbegraven in een persoonlijk graf. Hierdoor liggen er nu nog maar drie mensen begraven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!