Nieuws

Warnsveldse dokter geëerd; plantsoen waar hij in de oorlog zoveel mensen hielp draagt zijn naam

WARNSVELD - De meeste Warnsvelders kennen hem waarschijnlijk met sigaar, hoed en tas. Dokter Jan Thate was van 1935 tot 1970 huisarts in Warnsveld. Volgens de projectgroep 'Thate Warnsveld' heeft hij veel voor het dorp betekend. Morgen opent een tentoonstelling en wordt een boek gepresenteerd.
'Hij heeft zelf enorm veel materiaal verzameld', zegt auteur Krijn van der Heijden. Ruim een jaar heeft hij zich verdiept in het leven van de Achterhoekse dokter. 'Hij was zoveel meer dan alleen een dokter', zegt Van der Heijden.
De auteur heeft hem zelf nooit gekend, maar sprak met onder andere zijn vier kinderen. 'Thate was een hele vriendelijke man en hij was rap van tong. Hij interesseerde zich voor de mensen in zijn omgeving'.

38'9 graden

Jan Thate was zelfs even wereldberoemd in Nederland. Op woensdag 23 augustus 1944 heeft hij in zijn tuin een temperatuur van 38,6 graden gemeten. Nog steeds de hoogst gemeten temeperatuur ooit in Nederland. 'Hij was inderdaad amateurmeteoroloog. Hij had een heel boekje waarin hij temperaturen noteerde', zegt Van der Heijden. 'Maar hij hield zich ook bezig met astronomie, archeologie en hij schilderde'.
Foto: Omroep Gelderland

Schilderen na bevalling

'Hij had altijd zijn schildergereedschap in de auto liggen', vult Wouter Derksen aan. 'Als hij 's nachts bijvoorbeeld een bevalling had en hij was te vroeg klaar om de praktijk te openen, dan zette hij de auto langs de kant van de weg en ging hij schilderen'.
Volgens kunstkenner Derksen zijn de schilderijen best bijzonder. 'Hij schilderde dus vooral zijn omgeving'. In 't Warnshuus in Warnsveld is vanaf zondag een tentoonstelling te zien. Ruim twintig schilderen van de hand van Thate zijn dan voor iedereen te bekijken. 

Thateplantsoen

De projectgroep wilde ook nog zorgen voor de slagroom op de taart. 'Thate krijgt zaterdag zijn eigen plantsoen', zegt Henk Mulder. 'We hebben een straatnaambord laten maken met de naam 'Thateplantsoen' en die komt bij de molen te staan'.
Foto: Omroep Gelderland
Het plantsoen bij de molen is een bijzondere plek. In het plantsoen staat een monument ter nagedachtenis aan de V1 bom die in de laatste dagen van de oorlog Warnsveld raakte waardoor 12 mensen omkwamen.
'Thate was destijds huisarts en woonde een paar straten verderop', vertelt Mulder. 'Toen hij na de inslag een grote stofwolk zag is hij direct naar deze plek gereden en heeft hij de mensen geholpen. 
Zaterdag wordt de tentoonstelling geopend. Wethouder Coby Pennings van de gemeente Zutphen onthult 's ochtends om 11 uur de straatnaam Thateplantsoen.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl