Nieuws

Hallucinerende paddenstoelen in het Gelderse bos

ARNHEM - Ook in Gelderland komen hallucinerende paddenstoelen in het wild voor. Waar de paddenstoelen vandaan komen is nog even onduidelijk, maar dat ze er groeien staat wel vast.

StraatKonijnen

Het jongerenplatform StraatKonijnen, van Omroep Gelderland duikt vandaag in de hallucinerende paddenstoelen, paddo's genaamd. Paddo's zijn illegaal in Nederland. Tot 2008 mochten ze verkocht worden in smartshops, daarna niet meer. De jongeren tonen echter aan in hun filmpje dat het een koud kunstje is om de paddenstoelen tóch te verkrijgen.
Paddenstoelendeskundige Aldert Gutter vertelt in het item dat hallucinerende paddenstoelen gewoon te vinden zijn in de Gelderse bossen. Of ze daar van oorsprong voorkomen vraagt hij zich af. Hij vindt het geloofwaardig dat de paddenstoelen er zijn gegroeid, doordat mensen ze kweken. Ook professor Thom Kuijper, mycoloog bij de Wageningen Universiteit bevestigt dat in de Gelderse bossen hallucinerende paddenstoelen groeien. Ook hij durft niet met zekerheid te zeggen of dat een natuurlijk verspreiding is, of dat het gaat om zogeheten guerrilla-kwekers.
In het filmpje van StraatKonijnen tonen de jongens overigens ook aan hoe makkelijk het is om de paddenstoelen via het zogeheten darkweb, het ondergrondse internet te krijgen. En ze bestellen een kweek-kit, waarmee ze zelf paddenstoelen kunnen kweken. Het filmpje van de StraatKonijnen staat vanmiddag om vijf uur online.  
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl